Hlavní obsah

Raketoplán Discovery dorazil v noci k ISS

– HOUSTON

Americký raketoplán Discovery v noci úspěšně přistál u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Na jeho palubě je sedmičlenná posádka, která má přispět k dobudování ISS.

Článek

Při osmidenním společném letu ISS a raketoplánu jsou plánovány tři výstupy, které dohromady potrvají 20 hodin. S návratem Discovery na Zemi se počítá 21. prosince. Discovery a ISS se spojily ve výši asi 350 kilometrů nad jihovýchodní Asií, nad níž právě vycházelo slunce.

Asi hodinu předtím Discovery provedla manévr, při němž se natočila tak, aby z ISS mohli pořídit snímky pláště na jeho spodní části. NASA fotografie vyhodnotí a v úterý by měla vydat zprávu o tom, zda plášť Discovery nebyl při startu poškozen. NASA se obává, že levé křídlo raketoplánu mohl zasáhnout nějaký předmět. Podle mluvčího NASA Kyleho Herringa jeden snímač zaznamenal v pondělí ráno slabý náraz. [celá zpráva]

Na ISS poletí ještě 14 posádek

Při třech výstupech astronauti k ISS připojí novou část, kterou přivezli, a nahradí provizorní elektrické vedení ISS. Astronautka Sunita Williamsová, která je na palubě Discovery, na ISS zůstane a na šest měsíců v její tříčlenné posádce vystřídá svého evropského kolegu, Němce Thomase Reitera.

Do roku 2010, kdy by měl program letů raketoplánů k ISS skončit, chce NASA ke stanici vyslat ještě aspoň 14 dalších posádek.

Reklama

Související články

Raketoplán úspěšně odstartoval

Americký raketoplán Discovery v noci na neděli odstartoval z floridského Mysu Canaveral. Se sedmi astronauty vyletěl až po setmění. Jednalo se o první noční...

Výběr článků

Načítám