Hlavní obsah

Chilané oslavovali Pinochetovu smrt

– SANTIAGO

Po smrti bývalého chilského diktátora Augusta Pinocheta vyrazily v neděli večer do ulici oslavovat tisíce jeho odpůrců. Střetli se s policií, která proti nim použila slzný plyn a vodní děla. Příznivci diktátora truchlí před vojenskou nemocnicí, kde Pinochet zemřel.

Článek

Generál Augusto Pinochet zemřel v neděli. Týden byl hospitalizován po infarktu, který ho postihl 2. prosince.  Po operaci se jeho stav podle lékařů zlepšoval, ale bylo to jen dočasné. "Přišlo neočekávaně vážné zhoršení stavu," uvedl doktor Vergara, jenž jej ošetřoval.

Bývalý diktátor bude pohřben v úterý s vojenskými poctami, ale ne jako hlava státu. Nebude vyhlášen ani státní smutek. "Na vojenských základnách budou vlajky na půl žerdi," uvedl mluvčí vlády Ricardo Lagos Weber.  "Bylo rozhodnuto, že zesnulý bývalý generál dostane pocty přináležející někdejšími vrchnímu veliteli armády."

Chilané slaví i truchlí

Pinochet stále rozděluje Chile, někteří ho považují za hrdinu, který zabránil v zemi nastolení socialismu, většina v něm ale vidí krvavého diktátora, Pinochet se chopil moci po převratu v září 1973, kdy svrhl socialistického prezidenta Salvatora Allendeho. Za jeho vlády od roku 1973 do roku 1990 bylo zabito nebo "zmizelo" na tři tisíce gnerálových odpůrců. Další desetitisíce lidí byly mučeny nebo emigrovaly. I otec současné prezidentky Michelle Bacheletové byl umučen a ona se svou matkou pak emigrovala.

Po oznámení Pinochetovy smrti vyšli lidé do ulic. Na Italském náměstí se jich sešlo šest tisíc. Zpívali oslavné písně a pili šampaňské. Když asi tisíc lidí zamířilo k prezidentskému paláci, policisté je zastavili za pomoci slzného plynu a vodního děla. Desítky jich byly zadrženy. Nikdo z demonstrujících, kteří na policisty házeli kamení a lahve, ale nebyl zraněn. Podobné střety postihly i Valparaiso, kde se Pinochet narodil. Demonstrace se konaly v deseti velkých chilských městech.

Před nemocnicí truchlily stovky příznivců diktátora. "Nestali jsme se druhou Kubou, a to díky němu," citovala agentura Reuters jednu z truchlících.

Ochráncům lidských práv vadí, že Pinochet unikl spravedlnosti

V poslední době čelil Pinochet obviněním v několika procesech, které se zabývaly zločiny z období jeho sedmnáctileté vlády. Nikdy však nebyl odsouzen kvůli porušování lidských práv, ani degradován, většina procesů vyzněla do ztracena s odkazem na diktátorův špatný zdravotní stav.

Organizace Amnesty International uvedla, že Pinochetova smrt by pro chilské úřady a vlády kdekoli na světě měla být signálem připomínajícím důležitost rychlého postupu justice v případech porušování lidských práv. Právě tomu se Pinochetovi podařilo uniknout, uvádí se v prohlášení organizace zasazující se o dodržování lidských práv po celém světě. "Je smutné, že tento zločinec zemřel bez toho aby byl odsouzen," uvedl právním Hugo Gutierrez, který se zabývá lidskými právy.

I reakce ve světě byly vlažné "Zaznamenali jsme úmrtí generála Pinocheta a chceme vzdát hold pozoruhodnému pokroku, který Chile učinilo za posledních patnáct let jako otevřená, stabilní a úspěšná demokracie," uvedla britská ministryně zahraničí Margaret Beckettová.

Reklama

Související témata:

Související články

Pinochet dostal infarkt, je v nemocnici

Někdejší chilský diktátor Augusto Pinochet musel být převezen do nemocnice poté, co dostal srdeční záchvat. Jedenadevadesátiletý Pinochet je podle lékařů...

Bývalý chilský diktátor Pinochet zemřel

Bývalý chilský diktátor Augusto Pinochet (91) v neděli zemřel. Uvedla to chilská vojenská nemocnice, kde se léčil. Minulý týden byl hospitalizován v kritickém...

Výběr článků

Načítám