Hlavní obsah

Zpráva komise k Iráku: Dejte víc vojáků na výcvik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zvláštní komise amerického Kongresu ve středeční zprávě konstatovala, že současná situaci v Iráku není udržitelná. Podle komise by se měl zvýšit počet vojáků, kteří budou cvičit irácké síly. Rychlé stažení jednotek nedoporučila.

Článek

"Nedoporučujeme zůstat na současném kurzu, myslíme si, že ten už není životaschopný," řekl šéf komise James Baker. Zdůraznil, že komise se na doporučeních shodla jednomyslně.

Podle komise by se mezinárodní síly měly postupně stahovat a USA by hlavně měly začát řešit situaci v regionu diplomatickou cestou. Žádný postup ale členů komise nezaručí, že se násilnosti zastaví.

Bush: doporučením se budu řídit

Prezident George W. Bush ještě před zveřejněným zprávy řekl, že je "velmi tvrdým hodnocením" situace v Iráku. "Budeme brát všechny její doporučení vážně, a budeme jednat bez otálení." Vyzval také Kongres, aby pracoval společně s jeho vládou na nalezl "společné východisko". "Zahraniční politika je odsouzena ke zkáze - jako jakákoli akce v Iráku,  jestliže nebude podporovaná širokým konsensem,"  uvádí zpráva.

Ze zprávy plyne, že se má jít cestou irakizace. "Primárním úkolem amerických sil v Iráku by mělo být poskytování podpory irácké armádě," uvádí se ve zprávě. "Je jasné, že irácká vláda potřebuje nějakou dobu americkou asistenci zejména když má nově  nést odpovědnost za bezpečnost," píše se v textu. Stáhly by se tedy bojové jednotky, v Iráku by však dál zůstaly výcvikové týmy, logistické jednotky a rozvědčíci.

Podle zprávy by irácká mise neměla mít daný jasný termín stažení, měla by být otevřená, ale Washington se "nesmí zavazovat k časově neomezenému nasazení velkého počtu vojáků v Iráku".

Reklama

Související témata:

Související články

USA jsou v Iráku déle než ve světové válce

Trvání války v Iráku se v neděli přehouplo přes tři roky a osm měsíců, takže jsou v ní Spojené státy angažované déle než v druhé světové válce. Konec konfliktu...

Výběr článků

Načítám