Hlavní obsah

V Iráku nevyhráváme, tvrdí budoucí šéf Pentagonu

WASHINGTON

USA válku v Iráku nevyhrávají. První den slyšení v senátním výboru pro ozbrojené síly to v úterý řekl Robert Gates nominovaný prezidentem na post ministra obrany po Donaldu Rumsfeldovi, který 8. listopadu rezignoval. Gates v branném výboru Senátu získal jednomyslné doporučení výboru pro funkci. Ve středu bude zveřejněna zpráva komise Kongresu k Iráku.

Článek

"Ne, pane," odpověděl Gates na otázku,demokratického senátora Carla Levina, zda USA v Iráku vítězí. Dodal, že "v tomto bodě" je přesvědčen, že Spojené státy ani nevyhrávají, ani neprohrávají. Podle něj je ale současná situace nepřijatelná. Řekl, že je otevřen nové taktice, pokud bude schválena.

Gates potvrdil, že je otevřen novým nápadům, jak řešit iráckou krizi, ale varoval, že bude trvat roky, než se situace stabilizuje. Nevyslovil se pro rychlý odchod amerických vojáků ze země: "Jsem přesvědčen, že ponechat Irák v chaosu by mělo nebezpečné následky." V tomto ohledu zastává podobný názor jako americký prezident George Bush, který vysoké irácké představitele v posledním týdnu opakovaně ujistil, že je nenechá na holičkách.

Odborníci Kongresu jsou pro stažení do roku a půl

Skupina odborníků ustavená Kongresem, která má najít řešení krize Iráku, však podle televize ABC  doporučí ve své zprávě stáhnout americké vojáky  do osmnácti měsíců. Počet vojáků by ze současných 150 000 měl být snížen na polovinu.

Podle CNN ale komise nestanovila harmonogram pro stažení jednotek, ale dospěla k závěru, že se Washington "nesmí zavazovat k časově neomezenému nasazení velkého počtu vojáků v Iráku". Komise chce, aby Iráčané převzali větší díl aktivních vojenských úkolů za vojenské podpory USA.

Zpráva bude zevřejněna v 17:00 SEČ. Současně doporučuje zapojit do jednání o politickém řešení irácké krize i Sýrii a Irák, s nimiž dosud Spojené státy odmítají jednat přímo. O mnoho více zatím ze zprávy neuniklo, američtí vojáci by však již neměli být nasazováni přímo v bojích, ale jen poskytovat vládě podporu.

Bývalý ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gates při slyšení také  poukázal na to, že by po invazi do Iráku v roce 2003 dělal řadu věcí jinak. "Jednou z nich je, že v Iráku bylo zjevně méně vojsk k získání kontroly nad zemí," upřesnil. Zkritizoval tedy taktiku svého předchůdce Donalda Rumsfelda, který do Iráku vyslal méně vojáků, než chtěli někteří generálové. Sázel na technologickou převahu moderních zbraní.

Od Gatese, pokud jej Senát schválí, se očekává, že umožní postupný odchod sil USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám