Hlavní obsah

Zdravotní stav chilského exdiktátora Pinocheta je kritický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTIAGO

Stav bývalého chilského diktátora Augusta Pinocheta (91), který v neděli prodělal několikanásobný infarkt, zůstává i v pondělí kritický, i když je stabilizovaný. Lékaři odmítli druhou operaci, protože je příliš riskantní.

Článek

Lékaři mu v neděli provedli angioplastiku. Poté angioplastiku ještě jednou upravili, ale odmítli kvůli velkému riziku další operaci srdce.

Prakticky ho vytrhli z rukou smrti, uvedl jeho syn Marco Antonio Pinochet. Generál už dostal poslední pomazání. "Nyní je v rukou lékařů a božích," uvedl syn.

"Nevíme, jak dlouho tu bude, může se zhoršit, ale může se i zlepšit," uvedl ošetřující lékař Juan Ignacio Vergara. "Nebyl proveden bypass a očekáváme, že nebude nutná velká operace srdce," dodal později.

Pinochet trpí i několika dalšími chorobami, má plicní edém, na plicích se mu objevuje voda. Trpí také artritidou a v roce 2004 prodělal mrtvici. [celá zpráva]

Diktátor vládl Chile 18 let

Pinochet se po vojenském převratu v roce 1973 chopil moci a nastolil diktaturu. U moci zůstal do roku 1990. Během té doby bylo zavražděno nebo zmizelo na 3000 lidí.

Čelil několika obviněním kvůli likvidaci svých odpůrců a také kvůli daňovým únikům. V současné době byl v domácím vězení kvůli obvinění z porušování lidských práv při vojenské operaci Karavana smrti, kdy se odstraňovali jeho odpůrci, a kvůli daňovým podvodům.

Když slavil 25. listopadu své 91. narozeniny, tak přijal politickou odpovědnost za činy, které se dály za jeho vlády, ale zdůraznil, že to dělal v zájmu vlasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Pinocheta stihla mozková příhoda

Bývalého chilského diktátora Augusta Pinocheta (89) převezli v sobotu dopoledne do vojenské nemocnice v Santiagu de Chile poté, co ho ráno stihla náhlá cévní...

Pinochet zůstává v domácím vězení

Chilský soud ve čtvrtek znovu uvalil domácí vězení na bývalého diktátora Augusta Pinocheta, který v pátek slaví 90. let. Je to již druhé rozhodnutí o domácím...

Zadrželi Pinochetovu žena a děti

Ženu bývalého chilského diktátora generála Augusta Pinocheta a čtyři z jeho pěti dětí v pondělí zadržela chilská policie kvůli obviněním z daňového úniku...

Výběr článků

Načítám