Hlavní obsah

Na Den díkuvzdání cestovalo 40 miliónů Američanů

– CHARLOTTE
Právo, Hedvika Miller (Charlotte, Severní Karolína)

Svátek Dne díkuvzdání znamená pro Ameriku dopravní kalamitu, která překonává "stěhování národů" o Vánocích. Letos podle kalendáře připadl na čtvrtek a na vzdálenost víc než 100 kilometrů cestovalo podle odhadů přes 40 miliónů Američanů, z toho pět miliónů letadly. Je to téměř o čtyři procenta víc než loni.

Článek

Už od začátku týdne se na letištích při odbavování tvořily hodinové fronty. V tento tradiční americký svátek často využívají leteckých spojů i lidé, kteří normálně za prací nikam létat nemusí, a tak nejsou zběhlí v tom, co a jak si mohou vzít na palubu.

"Všechno tekuté má přísné normy, které například běžně cestující obchodníci dobře znají. Teď se ale stává, že do košů opět putují drahé voňavky a všechno zabere daleko víc času," posteskl si Michael Adams, zaměstnanec letiště v Atlantě, jednoho z největších v USA.

Letenky jsou dvakrát dražší

Tradicí Dne díkuvzdání, který Američané slaví už od roku 1619, využívají také letecké společnosti ke zdražení letenek o sto a víc procent. US Airways například prodávala letenky na poslední chvíli z New Yorku do Los Angeles za 1200 dolarů (25 800 Kč).

V lednu pak cena spadne zase na zhruba 300 dolarů (6450 Kč). Stejně jsou na tom hotely, které Američané využívají při zdolávání velkých vzdáleností autem. Velkoměsta dusí dopravní zácpy a lidé se snaží vyjet za svými blízkými co nejdřív.

Děti chyběly ve škole

"V úterý mně přišlo do školy méně než padesát procent dětí," řekla ředitelka základní školy v Daytonu ve státě Ohio Maria Jordanová. Podobně jsou na tom se zaměstnanci v bankách a jiných státních institucích. "Před díkuvzdáním nemá cenu nic vyřizovat, ani nikam telefonovat, všichni jsou na cestách," míní třicetiletá Jannet Barnesová, která čekala hodinu na to, než přišla na řadu k osobnímu jednání v největší americké bance Bank of America v jejím ústředí v severokarolínském Charlotte.

Den po svátku, což je každoročně poslední pátek v listopadu, naopak vypuká největší nákupní horečka s neobvyklými slevami spotřebního zboží, a tak pro změnu praskají ve švech zase nákupní centra, v nichž Američané začínají pořizovat vánoční dárky.

Řada lidí využívá volné dny k prodloužení dovolených v teple na jihu USA, z čehož těží hlavně Florida.Je to pro ni z hlediska cestovního ruchu nejproduktivnější část roku. Jedna noc v kempingu na Key Westu, kam si rádi přivážejí na Vánoce své cestovní přívěsy turisté až z Kanady, může přijít i na 120 dolarů (skoro 2600 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám