Hlavní obsah

Řidič v USA dostal za zabití deseti lidí podmínku

– LOS ANGELES

K pěti letům podmíněně byl odsouzen 89letý řidič George Weller, který před třemi lety zajel v kalifornské Santa Monice deset lití, když vjel na trh. Byl uznán vinným ze zabití lidí při autonehodě, při níž dalších 63 osob utrpělo zranění, protože řidič, který si spletl brzdu s plynem neustále zrychloval. Weller musí pozůstalým vyplatit odškodné ve výši 101 700 dolarů.

Článek

Losangeleský soudce Michael Johnson se rozhodl udělit mu podmínečný trest, protože je příliš křehký a za mřížemi by nepřežil. "Jsem přesvědčen, že by si zasloužil jít do vězení, ale to by nikomu nepřineslo nic dobrého." Weller byl odsouzen v nepřítomnosti, protože se soudu nemohl zúčastnit ze zdravotních důvodů, trpí několika srdečními nemocemi. Poslat ho do vězení by znamenalo zabít ho.

George Wellera soudce přitom označil za "tvrdohlavého, zabejčeného a necitelného muže, který odmítl přijmout odpovědnost. Mohl dostat až 18 let. Žalobkyně Ann Ambrosové o něm řekla: "Podíval se na to, co spáchal, pokrčil rameny a řekl "ouha".

Weller připustil, že si spletl brzdu s plynem. Jeho auto zrychlovalo, a když sráželo lidi jako kuželky, jelo stokilometrovou rychlostí. Tvrdil ovšem, že se pokoušel udělat vše, aby vůz zastavil. Dokonce se jej snažil namířit do parku. Přesto ale jel dva a půl bloku než zastavil. [celá zpráva]

Rozhodnutí soudu vyvolalo velkou debatu o odpovědnosti starších řidičů, kterých na silnících přibývá, neboť populace stárne a starší lidé mají pomalejší reakce. V řadě zemí proto musí procházet zdravotními testy. Zejména v USA se ale starší lidé bez auta neobejdou.

Britský výzkum v Lincolnshire přitom popírá, že by starší řidiči představovali velké riziko, i když mají pomalejší reakce. Podle specialisty Andrewa Rixona si toho jsou vědomi a snaží se vyhnout rizikovým situacím, jezdí pomalu a na kratší trasy, zatímco mladší spoléhají na rychlejší reflexy. Podle něj  straší řidiči mají méně nehod, ale při nehodách umírají čtyřikrát častěji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám