Hlavní obsah

Exstarosta New Yorku Giuliani bude kandidovat na prezidenta

WASHINGTON

Bývalý starosta New Yorku, umírněný republikán Rudolph Giuliani, bude kandidovat na prezidenta USA v prezidentských volbách v roce 2008. Giuliani již podal žádost o vytvoření nadačního výboru, který mu po registraci umožní zahájit získávání finančních prostředků na budoucí volební kampaň.

Článek

Giuliani (62), syn italských přistěhovalců, proslul zavedením rozsáhlých bezpečnostních opatření, která vedla v 90. letech minulého století k výraznému snížení kriminality v New Yorku.

Přestože ve Spojených státech není obvyklé, aby na prezidenta kandidoval politik, který předtím působil pouze ve funkci starosty města - byť tak velkého jako New York - v Giulianiho případě to neplatí, upozorňuje BBC.

Změnilo se to v roce  v roce 2001, kdy energicky řídil záchranné práce po teroristických útocích z 11. září, a vysloužil si tak značnou a dlouhotrvající popularitu. Časopis Time ho koncem roku označil za "muže roku 2001". 

Americká média však upozorňují, že Giuliani bude muset vzhledem ke svým umírněným názorům čelit velké konkurenci mezi republikány. V boji o nominaci bude muset porazit republikánského senátora Arizony Johna McCaina a guvernéra Massachusetts Mitta Romneyho.

Po kongresových volbách, které se konají uprostřed prezidentova funkčního období (letos to bylo 7. listopadu), začínají první kandidáti postupně ohlašovat své úmysly ucházet se o zvolení do nejvyššího úřadu .

Letos tak jako první učinil již týden před volbami republikánský kongresman Duncan Hunter ze San Diega. Volby se budou konat za dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám