Hlavní obsah

Al-Kajdá plánuje vánoční útoky v Evropě

ČTK, Novinky, CBS
WASHINGTON

Zpravodajské služby varovaly, že al-Kajdá plánuje na konec roku útoky na železniční a letecké spoje v Evropě. V sobotu o tom informovala americká televize CBS, která se odvolala na informace získané z výslechů několika podezřelých osob napojených na al-Kajdá. Plány prozradilo několik podezřelých, kteří nedávno opustily Pákistán a Afghánistán, upřesnila televize.

Článek

"Jeden podezřelý vypověděl, že plány zopakovat pokus na londýnském mezinárodním letišti Heathrow jsou již hotové. Nyní už jen zbývá přejít k akci," řekl CBS arabský představitel zpravodajských služeb."Strategií al-Kajdá je vytvořit v Evropě napětí," dodal ještě.

Je proto možné, že se teroristé pokusí znovu uskutečnit plán z léta. Tehdy chtěli unést deset letadel a nechat v nich vybuchnout bomby. Mohli by tak zabít až 4000 lidí. V srpnu uskutečnění plánu zabránil Scotland Yard. [celá zpráva]

Odchod al-Kajdá z Afghánistánu

Arabští členové al-Kajdá během posledního půl roku opustili Afghánistán, kde převedli svou činnost do rukou militantního hnutí Tálibán, řekli CBS arabští a pákistánští diplomaté a příslušníci zpravodajských služeb.

"Viděli jsme pět až šest set členů al-Kajdá na afghánsko-pákistánských hranicích. V oblasti Afghánistánu a Pákistánu může být nyní jen málo arabských členů al-Kajdá," uvedl Rohan Gunaratna ze singapurského Institutu pro obranu a strategické studie. "Vracejí se do svých rodných zemí, zejména do Iráku, ale i do dalších zemí na Středním Východě, jako je Saúdská Arábie a Jemen. Ve strategii al-Kajdá je vidět posun."

Asi dvacet až třicet navrátilců bylo dopadeno a vyslechnuto. Právě z jejich výslechů čerpala CBS.  Muži však zatím nedostali žádný úkol. "Běžná odpověď vyslýchaných zněla - Nevíme, proč nám řekli, abychom odjeli. Rozkazy byly velmi zvláštní - odjet z Afghánistánu bez zbytečného prodlení," uvedl pro CBS  jeden z diplomatických zdrojů.

Jedním z důvodů je podle odborníků to, že Tálibán prokázal schopnosti bojovat s koaličními vojsky. Zatím není jasné, kolik členů sítě nadále působí v Afghánistánu "Množství členů al-Kajdá v Afghánistánu velmi pokleslo," uvedl nejmenovaný arabský diplomat.

Útoky na Blízkém východě

První informace, že se členové sítě přesouvají do Iráku, získali před dvěma lety pákistánští vyšetřovatelé. Někteří ale míří také do Dubaje a Iránu, které ovšem mohou být jen přestupní stanicí, a taky bývalých zemí SSSR.

Odchod z Afghánistánu může souviset s prohlášením druhého muže sítě Ajmána Zavahrího, který vyzýval k útokům na Blízkém východě. Někteří odborníci jej považující za skutečného šéfa sítě.

"Zřejmě chtějí silně zasáhnout USA a to mohou udělat pomocí útoků na ropná zařízení, jakou jsou ropovody a rafinérie. To může přispět k válce proti USA," uvedl Michael Scheurer, který vedl v CIA jednotu mající za cíl dopadnou bin Ládina. Dodal však, že je to riskantní strategie, protože al-Kajdá dosud útočila tak, aby nezasáhla muslimy. Neúspěšný útok na největší rafinérii v Saúdské Arábii ze začátku roku však okamžitě zvýšil ceny ropy o dva dolary za barel, dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Al-Kajdá plánovala letecké útoky na Londýn

Teroristická síť al-Kajdá plánovala v letech 2003 a 2004 útok unesenými letadly i v Londýně. Cílem mělo být letiště Heathrow a několik výškových budov. Plyne...

Británie má nejvyšší stupeň ohrožení

Na britských letištích včetně největšího letiště Heathrow ve čtvrtek večer přetrvávají nejpřísnější možná bezpečnostní opatření poté, co britská policie...

Výběr článků

Načítám