Hlavní obsah

USA chtějí posílat do Iráku gardisty opakovaně

– WASHINGTON

Americký prezident Bush plánoval opět vyslat do Iráku příslušníky Národní gardy, aby během následujících dvou let udržel v Iráku stávají počet 152 000 nasazených vojáků. Uvedl to v rozhovoru generálplukovník gard Steven Blum. Zatím není jasné, zda se plán uskuteční i po demisi ministra obrany Donalda Rumsfelda.

Článek

Nejvyšší vojenští představitelé USA projednávají novou strategii v Iráku, se kterou míní seznámit prezidenta v pondělí. Nová strategie by měla být vypracována do konce roku.

Bush změnu strategie avizoval v sobotním rozhlasovém projevu, kde o navrhovaném Rumsfeldově nástupci Robertu Gatesovi řekl: "Má zkušenost s vedením velkých a složitých organizací a dokázal, že je hybnou silou změny. Jako ministr obrany poskytne nový pohled na naši strategii v Iráku a poradí, co udělat, abychom zvítězili."

Bývalý ředitel americké Ústřední zpravodajské služby CIA Gates se v poslední době angažoval v jednáních o Iráku jako člen zvláštní komise pro Irák ustavené Kongresem. Právě ta pomáhá vypracovat novou strategii.

Stávající strategie nepřinesla adekvátní výsledky. Technologická převaha sice zajistila rychlou porážku Husajnova režimu, omezené, byť moderní síly, ovšem nebyly schopné zajistit v zemi bezpečnost. Americké jednoty se proto z Iráku nestáhly, museli nejen pronásledovat vzbouřence, ale také zajišťovat bezpečnost v ulicích Bagdádu. V říjnu v Iráku zahynuli 103 vojáci USA, což je třetí nejvyšší číslo za měsíc od zahájení války. [celá zpráva]

Rumsfeld ještě před svou demisí prohlásil, že "druhá fáze" irácké války neprobíhá dost dobře a dost rychle.

Rezervisté z Národní gardy se vrátí do Iráku

Jednotlivé složky amerických ozbrojených sil si opakovaně stěžovaly na nedostatek lidí, námořní pěchota se už rozhodla povolat rezervisty. [celá zpráva] "Plánujeme nasazení jedné nebo dvou jednotek a připravujeme plány i pro další, bude-li to nutné," uvedl Blum. Ministerstvo obrany už zvažuje, že by některé jednotky mohly být poslány do Iráku opakovaně. Podruhé by měly být nasazeny 30. pěší brigáda ze Severní Karolíny, 76. pěší z Indiany, 53. pěší z Floridy a 39. pěší z Arkansasu.

"Logika vede k tomu, aby se tam vraceli ti, kdo tam šli jako první, ale asi to tak přesně nebude, protože rozhodnutí (koho vyslat) závisí na tom, jaké jednotky jsou potřeba," řekl Blum s tím, že už budou vysílat celé brigády a ne jen jejich části, protože pracují efektivněji.

Pentagon přitom původně nechtěl, aby Národní garda sloužila v Iráku déle než dva roky.

Blair pomůže s vypracováním strategie

Panelu o válce v Iráku se v úterý zúčastni na videu i britský premiér Tony Blair. Britský list The Guardian v sobotu napsal, že premiér bude apelovat na Bushovu vládu, aby začala jednat se sousedy Iráku Sýrií a Íránem, a naléhat na řešení izraelsko-palestinského konfliktu jako způsobu rozptýlení napětí panujícího na Blízkém východě. Očekává se, že Blair nastíní své představy o Iráku v pondělí v rozsáhlém zahraničněpolitickém projevu v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Americká námořní pěchota povolá rezervisty

Americká námořní pěchota získala souhlas prezidenta George Bushe, který jí umožňuje vynuceně povolat i rezervisty, kteří nepatří k tzv. aktivním zálohám. Podle...

Rumsfeld odstoupil kvůli prohře republikánů

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve středu podal demisi. Důvodem jsou výsledky amerických kongresových voleb, v nichž s největší pavděpodobností vyhráli...

Výběr článků

Načítám