Hlavní obsah

Mexická metropole legalizovala svazky homosexuálů

V Mexiku, metropoli stejnojmenného státu, ve čtvrtek legalizovali svazky homosexuálů. Jde o první podobný případ v zemi, která je druhým největším katolickým státem světa.

Článek

V metropolitním kongresu, který má pod kontrolou levice, podpořilo uzákonění homosexuálních svazků 43 poslanců, proti se vyjádřilo 17. Během hlasování před budovou protestovaly stovky odpůrců normy. V Mexiku jde o první podobný zákon, avšak o podobném opatření se v současnosti začíná debatovat i v severním státě Coahuila.

"Tyto reformy způsobí efekt sněžné koule, který nikdo nebude schopný zastavit," prohlásil David Sanchez z levicové Strany demokratické revoluce, který je jedním z mála mexických zákonodárců, který se otevřeně hlásí k homosexuální menšině.

Zákon z hlavního města i návrh státu Coahuila je obdobou francouzské normy umožňující civilní svazek homosexuálů, na jehož základě mohou sdílet majetek či po sobě dědit, avšak nejde o plnohodnotnou obdobu běžného sňatku a neumožňuje homosexuálům adoptovat děti.

Federální distrikt Mexiko má podobně jako jiné mexické státy vlastní legislativu a nová norma se bude vztahovat na zhruba 8,7 miliónu lidí, kteří tam žijí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám