Hlavní obsah

Zahraniční média: volby skončily debaklem šéfa Bílého domu

Jako porážku amerického prezidenta George W. Bushe a zejména jeho politiky v Iráku hodnotí výsledky kongresových voleb zahraniční politici a média. Reakce však zároveň nevyjadřují vážnější obavy ze zásadní změny americké politiky.

Článek

Německá televize ARD přičítá úspěch demokratů "prezidentově zaťatosti v náhledu na Irák, protože opakovaná ujištění, že vytrvá, na Američany nezabírají". Podle rakouské televize ORF demokratické zákonodárce čeká velmi obtížný úkol: korigovat neúspěšnou politiku na iráckém bojišti, přičemž zatím není jasné, s jakou strategií vlastně přijdou.

Německý Der Spiegel na své webové stránce uvedl že "dlouhých pět let šel Kongres prezidentovi na ruku ve všem, co zahrnoval pod pojem válka proti terorismu. Pět let - tak dlouho netrvala ani účast USA ve druhé světové válce." Týdeník připomíná, že Bush a část neokonzervativců upínala své naděje k nedělnímu rozsudku smrti nad Saddámem.

"Stalo se to v neděli. Byla to náhoda, nebo v tom sehrál své tlak Bílého domu. Kouřil jsi hašiš? - tak odpověděl mluvčí Bílého domu Tony Snow reportérovi, který se odvážil tuto otázku nadhodit," všiml si Spiegel.

Země už ztratila trpělivost

Italská televize RAI má za to, že Amerika už prostě ztratila trpělivost. "Dokonce i v zemi, kde optimismus je něco na způsob neoficiální státní doktríny, lidé nevěří prezidentově lakování situace v Iráku narůžovo." Za naprosto příznačné označil španělský list El País fakt, že prezident až do poslední chvíle odmítal brát vážně možnost porážky. "Vypadá to dobře," tvrdil ještě v pondělí reportérům.

"Po Washingtonu koluje škodolibý vtip o zelené zóně v Oválné pracovně Bílého domu. Centrum Bushovy vlády je od reality odtrženo stejně jako zabarikádovaná vládní čtvrť v Bagdádu," uzavřel madridský deník. Britský Standard Evening vidí v poselství amerických voličů konec panování konzervativců. "Neznamená to však revoluci levičáků v Americe. Jisté je jedno - brachiální mocenský kurz už nebude Bílý dům prosazovat tak snadno, jak se tomu směrem k Iráku dělo až dosud. bez ohledu na to, za se zlotřilý stát jmenuje Írán či Severní Korea, Bushovy hodiny už tikají," míní britský večerník.

Evropští socialisté: začátek konce noční můry

Výsledek voleb znamená "začátek konce noční můry", uvádí se v reakci socialistického klubu v Evropském parlamentu. V blahopřání adresovaném Nancy Pelosiové, která by se měla stát předsedkyní Sněmovny reprezentantů, šéf socialistických europoslanců Martin Schulz uvedl, že vítězství demokratů "umožňuje, aby Evropa a Spojené státy obnovily své partnerství". [celá zpráva]

Politika Bushovy vlády podle Schulze mnoho let konsternovala spojence Ameriky a způsobovala utrpení nespočtu lidí, především na Blízkém východě. Podle něj sociální demokraté vždy usilovali o to, aby tato nechuť Evropanů vůči "agresivní zahraniční politice Bushovy vlády nepřerůstala ve zcela neospravedlnitelný antiamerikanismus".

Americký velvyslanec v Iráku Zalmay Khalilzad ujistil Iráčany, že po volbách se americká politika vůči této zemi nijak dramaticky nezmění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám