Hlavní obsah

Kongresmanem se stal poprvé muslim

– WASHINGTON
Právo, DPA, ms

Keith Ellison (46) se stal v úterních volbách prvním černochem, který v Minnesotě při volbách uspěl. Bude i prvním kongresmanem s islámským vyznáním. Získal pro demokraty jeden z mandátů ve Sněmovně reprezentantů.

Článek

"Dnes jsme se zapsali do historie," hřímal k davu svých příznivců po oznámení výsledků. Kandidoval v převážně bělošské Minnesotě, v pátém okrsku Minneapolis, kde se mu podařilo porazit jak republikánského kandidáta Alana Finea, tak i několik dalších nezávislých kandidátů.

Po celou dobu se dnes již bývalý státní zástupce a poslanec parlamentu státu Minnesota snažil nevtahovat své vyznání do kampaně a několikrát se dostal do křížku s médii, která na jeho víru upozorňovala.

Alan Fine na mítinku mnohokrát zaútočil na Ellisonovu minulost. Ellison působil v jedné z radikálnějších muslimských organizací. Přesto se na jeho úspěchu podílela také Národní židovská demokratická rada. Ellison útoky odbýval slovy, že šlo pouze o jedinou akci, při které pomáhal organizovat poklidnou demonstraci.

Novopečený kongresman v kampani vyzýval k okamžitému stažení amerických vojsk z Iráku a k zajištění celonárodního systému zdravotní péče.

Ellison vyrůstal v Detroitu v katolické rodině a k islámu konvertoval na vysoké škole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám