Hlavní obsah

Amerika rozhoduje, zda Bushovi protivníci ovládnou Kongres

NEW YORK

Úterý patří ve Spojených státech volbám do Kongresu, volí se 33 ze stovky senátorů a všech 435 členů Sněmovny reprezentantů. Napjaté volby, v nichž mají opoziční demokraté velkou šanci pod dvanácti letech ovládnout Sněmovnou reprezentantů a možná i Senát, provázely potíže s hlasovacími přístroji. Americký prezident George Bush vyzval obyvatele, aby volili.

Článek

Bush, který volil se svou ženou na stanici hasičů v Crawfordu poblíž svého texaského ranče, vzkázal voličům, že mají" povinnost hlasovat, aby byl jejich hlas slyšet".

Žijeme ve svobodné společnosti a naše vláda je jen tak dobrá, jaká je vůle našeho lidu se na ní podílet," řekl ještě prezident, který měl na koženém saku nálepku s textem "volil jsem".

Bývalý prezident Bill Clinton volil v New Yorku se svou ženou Hillary, kde senátorka usiluje o znovuzvolení. I ona apelovala na voliče. "Nezůstávejte doma a hlasujte, protože jde o budoucnost naší země, závisí zejména na výsledcích těchto voleb," řekla senátorka Clintonová.

Technické problémy na Floridě, Ohiu a v Indianě

Začátek voleb provázely v několika státech technické problémy s hlasovacími stroji. Ve volebních okrscích v Indianě a Ohiu museli voliči čekat desítky minut na odstranění poruch. Závada na počítači pravděpodobně přiměje úřady okresu Delaware v Indianě se 75 okrsky, aby požádaly soud o prodloužení voleb.

Elektronický hlasovací stroj se porouchal také v Jacksonville na Floridě, a voliči se tak museli vrátit k volbě pomocí hlasovacích lístků.

Demokraté mají podle průzkumů šanci na obrat

Aby demokraté ovládli Sněmovnu reprezentantů, potřebují získat o 15 křesel více, než měli. V Senátu by k většině potřebovali o šest senátorů  více. Analytici i někteří republikánští politici připouštějí vítězství demokratů ve sněmovních volbách. Demokraty favorizovaly předvolební průzkumy, podle průzkumu CNN z 30. října 53 procent Američanů preferovalo demokratického kandidáta a jen 42 procent republikánského. 

Demokraté se snaží využít odporu Američanů k vleklé válce v Iráku, podle CNN ji podporuje už jen 38 procent Američanů, zatímco 59 procent je jich proti. Využít chtějí i odpor k současnému prezidentu Georgi Bushovi, který má podle téhož průzkumu podporu pouhých 37 procent oslovených Američanů.

Republikáni ovšem tvrdí, že volby do Kongresu nejsou referendem o Bushovi a jeho politice a že Irák v nich nehraje klíčovou úlohu. Tvrdí, že jejich tématem je válka s terorismem a místní politika.

Skandály republikánů

Demokratů ovšem pomáhají skandály vysokých představitelů republikánů, jako skandál s lobbyistou Jackem Abramoffem. Čtyři členové Sněmovny reprezentantů  rezignovali. Bob Ney z Ohia a Rady Cunningham z Kalifornie vymění křesla za cely. Texasan Tom DeLay čelí obžalobě za porušení zákona o financování kampaně [celá zpráva] a zástupce Floridy Mark Foley skandálu s obtěžováním nezletilých pážat v Kongresu. [celá zpráva] Další dva případy se rozbíhají, kvůli úplatkářství je vyšetřován pennsylvánský republikán  Curt Weldon la louisianský demokrat William Jefferson.

Současně s kongresovými volbami se konají i volby 36 guvernérů, členů parlamentů jednotlivých států, státních úředníků, soudců a místních zastupitelů. Volby provází také velké množství místních referend, v nichž se hlasuje o právu na potrat a legalizaci homosexuálních svazků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám