Hlavní obsah

Američané jdou volit nový Kongres

Právo, Jiří Roškot
NEW YORK

Dnes jdou Američané volit nový Kongres. V ovzduší vyostřeného sporu o válku v Iráku jde o nejdramatičtější politický souboj posledních let, všeobecně vnímaný jako referendum o politice prezidenta George W. Bushe, který v koncovce spustil agitační smršť. Šanci získat Sněmovnu mají demokraté.

Článek

Demokraté mají po dvanácti letech v opozici největší šanci znovu získat většinu v obou komorách - ve Sněmovně reprezentantů a zřejmě i v Senátu. V dolní komoře jim pro zisk většiny stačí 15 křesel, které mají podle všeho jisté. V Senátu je situace složitější, mnohé průzkumy naznačují velmi těsný výsledek.

Volí se všech 435 poslanců Sněmovny, 33 ze sta senátorů a 36 z padesáti guvernérů. První průběžné výsledky voleb do Senátu i guvernérů mají být uvolněny dnes v jedenáct hodin večer našeho času. Avšak výsledky hlasování do Sněmovny budou k dispozici až ve středu v pět ráno poté, co se zapečetí urny v Kalifornii a dalších několika státech na západním pobřeží.

Dohodlo se na tom pět hlavních televizních stanic (ABC, CNN, NBC, CBS a FOX ) a agentura AP, které odebírají výsledky od specializované společnosti Edison Media Research and Mitofsky International. Cílem je předejít nepřesnostem a zmatkům z voleb 2000 a 2002.

Bush: Nechme je v opozici!

"Když jsou demokraté tak dobrou opoziční stranou, tak je v té opozici ponechejme," prohlásil v neděli prezident George W. Bush před sedmi tisíci stoupenci v Nebrasce. "Kdo by si pomyslel, že pojede poslední neděli (před volbami) právě tam," prohlásil předseda demokratů Howard Dean s narážkou na to, že tento stát byl vždy tradiční baštou republikánů.

"Pro republikánské kandidáty je to nejhorší politická situace od skandálu Watergate (1972-74)," připustil stratég strany Glen Bolger. Pokud demokraté vyhrají Sněmovnu, stane v jejím čele poprvé žena - Nancy Pelosiová (66), dosavadní šéfka opozice ze San Franciska.

Bush má v sázce reálný vliv na chod politiky ve zbývajících dvou letech v úřadě a o víkendu vedl kampaň zastávkami v dalších třech státech a snažil se stočit pozornost od války k růstu ekonomiky a zaměstnanosti.

V sobotním rozhlasovém projevu stejně jako před několika týdny varoval, že demokraté zvýší daně. Podle sondy televize ABC se sice většina Američanů kloní k demokratům (51:46), ale dnes platí jen to, kolik lidí skutečně přijde k urnám, což to může otočit všechna očekávání.

Výsledek nejistý v 58 obvodech

Podle obou stran je navíc výsledek na vážkách v nečekaně velkém počtu 58 obvodů do Sněmovny a během víkendu v nich vrhaly další milióny dolarů do televizní inzerce.

Bushova strana spustila osvědčenou 72hodinovou telefonickou a osobní agitační smrští, které se demokraté snaží přiblížit, a doufá aspoň v reprízu roku 2000, kdy byly síly v Senátu vyrovnané a ve Sněmovně měla většinu sedmi křesel.

"Republikáni jsou demoralizovaní, ale nelze podceňovat jejich vyhlášenou volební mašinérii, díky níž by si mohli doslova ve finiši polepšit o dva až tři procentní body a zvrátit tím dosavadní nepříznivý vývoj," varuje šéf demokratické kampaně demokratů do Sněmovny Rahm Emmanuel.

Úterní noc může proto být pro optimistické demokraty buď velkolepou oslavou, nebo trpkým  zklamáním. "Máme před sebou dva Mount Everesty, které musíme zdolat - jmenují se pondělí a úterý," prohlásila o víkendu Pelosiová.

Pokud jde o Senát, bylo ještě včera málo pravděpodobné, že by byli s to přidat ke svým 44 mandátům dalších potřebných šest. Pozornost se soustředí na státy Montana, Ohio, Mississippi, Missouri, New Jersey, Tennessee a Maryland.

Kandidátům vyrazily na pomoc  i "těžké váhy" - exprezident Bill Clinton do New Jersey a jeho viceprezident Al Gore do Pensylvánie.

Ze známých jmen a mimo pásmo ohrožení obhajují mandáty senátoři Edward Kennedy (je druhým nejdéle sloužícím - od roku 1962),  Hillary Clintonová,  Joseph Lieberman, dále Richard Lugar - předseda zahraničního výboru a Trent Lott, exšéf republikánské většiny.

Výsledky ovlivní i místní priority: V Coloradu se rozhodne, zda zakázat sňatky homosexuálů ústavním dodatkem. Emoce tam vyostřil skandál a pád vlivného šéfa Národní asociace evangelikálů Teda Hoggarda. Ten se o víkendu po několika dnech zapírání přiznal k "morálnímu selhání". Odmítl sice, že by měl styky s gayem, připustil ale závislost na amfetaminech. V Jižní Dakotě je na pořadu zákaz interrupcí.

Průběžné výsledky v tajné místnosti

Volební místnosti se otevřou na východním pobřeží USA postupně od 13. hodiny našeho času a první se mají uzavřít v půl druhé ráno v Ohiu. Průběžné výsledky z míst se budou scházet v místnosti bez oken na neznámém místě v New Yorku.

Pět hlavních televizních stanic a agentura AP v ní budou mít po dvou zástupcích, kteří napřed odevzdají mobily i laptopy a svá média budou informovat až ve smluvenou dobu," napsal list The Washington Post.

Ani Američané se ale dnes večer nemusí dozvědět, kdo vyhrál. Zpoždění mohou způsobit zdlouhavá sčítání korespondenčních lístků (čtvrtina voličů), spory a žaloby, nejasnosti o průkazech totožnosti, jimiž se musí voliči nově prokazovat, i poruchy elektronických hlasovacích strojů.

Ministerstvo spravedlnosti vyslalo přes 800 pozorovatelů do 65 vytipovaných měst a okresů ve 20 státech, kde předpokládá problémy. V pohotovosti jsou i týmy právníků politických stran. Z obav před případným teroristickým útokem byly v newyorském metru posíleny policejní hlídky a před synagogami probíhají důkladné osobní prohlídky.

Reklama

Související témata:

Související články

USA daly na internet recept na jadernou bombu

Americká vláda na internetu zveřejnila irácké dokumenty, které vysvětlují, jak vyrobit jadernou bombu. Stalo se to v rámci zveřejňování dokumentů z éry Saddáma...

Americké volby budou referendem o Iráku

Jako referendum o válce v Iráku, v níž se stále nerýsuje zlepšení ani reálné východisko, vnímá většina Američanů nadcházející volby do Kongresu, jež proběhnou...

Výběr článků

Načítám