Hlavní obsah

Chyť si imperialistického medvěda, dokud je čas

– NEW YORK
Novinky, Lenka Hloušková

Ledním medvědům žijícím střídavě na Aljašce a Kamčatce hrozí kvůli novodobým ruským zbohatlíkům do roku 2020 vyhynutí. Článek pojednávající o tomto tématu nazvaný "Chyť si svého imperialistického medvěda v Beringově moři" přinesl dnes americký deník The New York Times s odvoláním na údaje biologů.

Článek

Ještě před třemi lety žily v Beringově moři spojujícím oba státy více než čtyři tisíce medvědů. Moskva a Washington se proto v roce 2000 dohodly, že jejich populace bude patřit k nejpřísněji chráněným druhům v oblasti s tím, že počet zmíněných živočichů by se měl v budoucnosti zvyšovat.

Ruští zbohatlíci se baví

Opak je pravdou. Zatímco v USA je chrání od 60. let přísné zákony, které jsou důsledně dodržovány - v Rusku je situace kritická. Každý rok tu lovci, především z řad novodobých zbohatlíků, nezákonně zabijí 200 až 400 kusů těchto savců. Američtí biologové tvrdí, že bude-li vražedné tempo pokračovat, vymře ojedinělá komunita nejpozději v roce 2020.

Snahy USA zastavit vybíjení naráží na zvyky medvědů, kteří mezi oběma kontinenty neustále cestují; dlouhé stovky kilometrů překonávají na plovoucích ledových krách. Washington přitom nemá v ruském námořním prostoru žádné pravomoci zastavit bavící se boháče.

Odstřel medvěda stojí pár tisíc dolarů

Lovecká anarchie nastala v Rusku počátkem 90. let. V bývalém Sovětském svazu chránily bílé savce přísné zákony, a to už od roku 1956. Tehdy se ročně nezákonně zabilo jen pár kusů, především na maso. Teď je situace opačná - ze zabíjení se stal velmi drahý sport. Podle The New York Times se dají upoutávky na lov najít také na internetu. Jeden kus vyjde "sportovce" na několik tisíc dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám