Hlavní obsah

Nobelovu cenu za mír dostal bangladéšský bankéř

STOCKHOLM

Letošní Nobelovu cenu za mír získali ekonom a bankéř Muhammad Junus (66) z Bangladéše a banka Gramín za boj proti chudobě. V norské metropoli Oslu to v pátek oznámil Nobelův výbor.

Článek

"Každý člověk na Zemi má potenciál a právo na slušný život. V kulturní a civilizační oblasti Junus a jeho banka Gramín prokázali, že i ti nejchudší z chudých se mohou podílet na vlastním rozvoji," uvedl výbor v prohlášení.

"Nemůžu tomu vůbec uvěřit, je to pro mě fantastická zpráva," uvedl v bezprostřední reakci nový držitel prestižního ocenění.

Banka Gramín, kterou Junus založil v roce 1976, poskytuje úvěry zemědělcům, rybářům a dalším chudým obyvatelům, aniž by od nich požadovala záruky. Snaží se tak pomoci vymýtit chudobu v Bangladéši.

Od svého vzniku banka půjčila více než pět miliard dolarů.

Aby bylo zajištěno splácení, přišel s Junus s metodou tzv. "solidárních skupin". Tyto malé skupiny lidí a podnikatelů společně zažádají o půjčku a pak společně ručí za to, že bude splacena.

"Jednoho dne budou naši vnuci chodit do muzeí, aby viděli, co to byla chudoba," řekl Junus v roce 1996 pro britský deník The Independent.

Uspěch gramínského modelu mikrofinancování se rozšířil i do ostatních zemí rozvojového světa. Dnes funguje ve třiadvaceti zemích.

Havel byl nominován desetkrát

V minulých letech figurovalo mezi kandidáty na Nobelovu cenu míru i jméno československého a českého prezidenta Václava Havla. Loni byl nominován celkem podesáté, pokaždé však vyšel naprázdno.

Laureáti Nobelovy ceny za mír za posledních 5 let

  • 2006 Bangladéšský bankéř Muhammad Junus
  • 2005 Mezinárodní agentura pro atomovou energii a její generální tajemník Muhammad Baradej
  • 2004 Ekologická aktivistka Wangari Maathaiová z Keni.
  • 2003 Íránská právnička Šírín Ebadiová
  • 2002 Bývalý americký prezident Jimmy Carter
  • 2001 Organizace spojených národů a její generální tajemník Kofi Annán (dpa, lab)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám