Hlavní obsah

Nobelova cena za chemii ocenila výzkumy v genetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Nobelovu cenu za chemii dostal Roger Kornberg (59). Podobně jako v případě nositelů Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii Andrewa Fira a Craiga Mella je oceněn Američan, který bádal na poli genetiky. V prosinci převezme spolu s cenou také deset miliónů švédských korun.

Článek

Kornberg ze Stanforské univerzity v kalifornském Palto Allu odhalil, jak informace obsažená v genech vede k vytvoření proteinů u vyšších organismů. Uvádí to ve zdůvodnění výbor Královské švédské akademie, který o ceně rozhoduje. 

Kornberg objevil eukariontickou transkripci. Při ní se kopíruje informace ukrytá v genu, která se přenáší do částí buněk produkujících bílkoviny. Kornberg byl prvním, kterému se podařilo tento proces fakticky popsat na molekulární úrovni.

Loni dostali Nobelovu cenu za chemii Američané Robert Grubbs (63) a Richard Schrock (60) spolu s Francouzem Yvesem Chauvinem (74) za objev metody metatézy, která umožňuje syntetizovat z ropy uhlovodíky pro farmaceutický průmysl a vyrábět plasty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám