Hlavní obsah

Thajští pučisté chtějí za premiéra vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Thajská junta, která se 19. září chopila moci, dokončila návrh prozatímní ústavy o 39 článcích, kterou předá králi ke schválení do 1. října. Pučistický generál Sonti Búnjaratkalin, který je v čele Rady pro politické reformy, zároveň uvedl, že do 48 hodin bude znám nový předseda vlády. Mohl by to být bývalý představitel armády.

Článek

"Stále jsme neodhalili, po kom se díváme, tak prosím nespekulujte," uvedl generál ke jménu nového premiéra. Nevyloučil, že junta jmenuje úřadujícím premiérem bývalého armádního představitele. Na otázku jaké funkce mohou v kabinetu mít představitelé armády, generál odpověděl, že všechny včetně té nejvyšší, i když prý zvažuje dosadit na post premiéra i civilistu. Junta se prý na kandidátovi na premiérské křeslo ze tří čtvrtin shodla.

Agentuře AFP generál po telefonu sdělil, že junta i po jmenování civilního premiéra zůstane u moci a bude pracovat po jeho boku, aby nedošlo ke "zneužití moci" ze strany vlády. "Je třeba zachovat Radu pro politické reformy, aby v exekutivě nebyly nedostatky," uvedl Búnjaratkalin. 

Nová ústava má zabránit tomu, aby se v budoucnu premiér nemohl zneužívat své funkce, popularity a bohatství k podminování politického systému a potupení krále, jak tomu podle pučistů bylo v případě svrženého předsedy vlády Tchaksina Šinavatry. Jeho návrat do vlasti Búnjaratkalin v "blízké budoucnosti" neočekává.

Reklama

Související témata:

Související články

Thajská armáda převzala moc, Bangkok zažil puč

Vysocí důstojníci thajské armády v čele se Sonthim Boonyaratkalinem se v úterý večer úspěšně pokusili o státní převrat. Armáda ustavila prozatímní vládu věrnou...

Výběr článků

Načítám