Hlavní obsah

Konvent se shodl na návrhu ústavy EU

Novinky, Jan Rovenský (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ódou na radost a číší šampaňského v pátek oslavil Konvent pro budoucnost Evropy schválení návrhu ústavy EU, kterou příští týden předloží na summitu v řecké Soluni. Při dnešní plenární schůzi prezentovali členové Konventu výsledky debat jako velký úspěch, nicméně přiznali, že nikdo po 16 měsících jednání neodchází stoprocentně spokojen.

Článek

"Zaseli jsme semínko, což se na jaře má dělat. A toto semínko bude růst," řekl dnes Valéry Giscard d'Estaing, šéf Konventu, a poděkoval všem přítomným. "Výsledek není perfektní, ale v to ani nebylo možné doufat," dodal.

"V rámci demokracie jsme sváděli boje, ale musíme vědět, kdy bitva skončila. A to je teď," řekl Elmar Brok, šéf zahraničního výboru Evropského parlamentu, a poukázal na to, jak je obtížné dosáhnout shody jen v jednom státě.

Kohout: Konvent dosáhl maxima

Jan Kohout, náměstek českého ministra zahraničí, také výsledky považuje za úspěch "Konvent se jako přípravný orgán pro jednání Evropské rady svého úkolu zhostil výborně a dosáhl maxima, co bylo pod Giscardovým vedením možné. Ten vždy neřídil věci dobře, a pokud jde o instituce, už vůbec ne," řekl dnes novinářům. "Nicméně 90 procent vykonané práce posouvá věci dál," dodal s tím, že text není definitivní a že nesrovnalosti se budou projednávat v Soluni.

Zieleniec: prohlášení devíti je na okraji politiky

Senátor Jozef Zieleniec dnešek označil za historický moment. "Jsem přesvědčen, že Konvent je úspěchem. Každý jsme přijeli s mnohem větším snem o evropské ústavě, ale sny byly odlišné. Přesto jsme však dali dohromady jeden dokument, který představuje smysluplná pravidla pro společný evropský život," řekl Právu.

"Existuje jen skupinka devíti z 210, která podepsala prohlášení distancující se od výsledku. Jde o okraj evropské politiky," dodal s tím, že jedním z devíti byl i místopředseda ODS Jan Zahradil. Ten ve čtvrtek večer, na znamení nesouhlasu s výsledky Konventu, odletěl do Prahy.

O ústavě je ještě třeba diskutovat

Podle Kohouta má devatenáct zemí k návrhu vážné výhrady, a proto je zapotřebí se v Řecku k textu znovu vrátit. "Mezivládní konference je o něčem jiném, tam jednají pouze vlády. Konvent byl širokospektrální," řekl dnes Kohout. "Do Soluně pojedeme s určitými prioritami, které budeme hájit," dodal s tím, že ČR má výhrady k institucionálním změnám.

Praze se hlavně nelíbí vznik úřadu europrezidenta, protože podle Kohouta zvýhodňuje větší země. ČR si chce dále ujasnit systém rotace v předsednictví EU, respektive zda skutečně bude rovnoprávný, a situaci po reformě Evropské komise.

V ČR asi bude další referendum

Po summitu v Soluni začne dlouhý proces ratifikace ústavy v jednotlivých členských státech. Nepředpokládá se, že by skončil dříve než v roce 2006; spíše panuje přesvědčení, že to bude ještě o rok později. Do té doby budou platit pravidla stanovené smlouvou z Nice.

Na otázku Práva, zda i čeští občané mohou počítat s dalším plebiscitem, Kohout odpověděl: "Předpokládám, že referendum asi bude. Politické vědomí spěje k tomu, že by mělo být, ale zatím se domnívám, že není potřeba."

Reklama

Související témata:

Související články

Konvent míří ke schválení návrhu ústavy

Konvent o budoucím uspořádání Evropské unie směřuje podle všeho ke kompromisu, jehož bude dosaženo na pátečním zasedání. Předchází mu frenetická snaha skupin...

Zahradil předčasně opustil jednání Konventu

Poslanec Jan Zahradil, místopředseda ODS, ve čtvrtek předčasně opustil bruselské jednání Konventu pro budoucnost Evropy a odcestoval do Prahy. Podle Zahradila...

Výběr článků

Načítám