Hlavní obsah

Britský princ William jde k vojsku, ale nesmí bojovat

LONDÝN

Princ William, který se po korunním princi Charlesovi má stát příštím britským králem, půjde po dokončení kadetní školy v Sandhurstu ke stejnému pluku jako jeho bratr Harry. Zdroje na ministerstvu obrany ale řekly britským novinářům, že vzhledem ke svému vysokému postavení nebude William nejspíš vysílán do bojových zón.

Článek

Princ Harry, který je zatím v pořadí na trůn hned za Williamem, ale bude z tohoto místa odsunut, až bude William mít děti, tuto výsadu nemá a naopak se očekává, že bude do roka sloužit buď v Iráku, nebo v Afghánistánu. Oba bratři budou po absolvování Sandhurstu veliteli obrněné průzkumné čety. Budou zařazeni do Královského jízdního pluku, který je nejstarší a jednou z nejslavnějších jednotek britské armády.

I když královská jízda je veřejnosti známa především z ceremoniálních příležitostí, její příslušníci jsou normální bojovou jednotkou a nyní jsou v Afghánistánu. Dva její vojáci tu minulý měsíc padli. Část jednotky by měla být příští léto převelena do irácké Basry. Rozhodování o tom, zda princové pojedou do války, je motivováno z jedné strany jejich statusem, ale z druhé strany také ohledem na vojáky, kterým velí.

"Jeho vysoký profil by mohl ohrozit jeho muže," řekl mluvčí ministerstva obrany s poukazem například na časté únosy lidí v Iráku a přepadání britských vojáků v Afghánistánu. Působení obou mladých mužů v armádě přináší ozbrojeným silám i jisté potíže, protože musejí zajišťovat jejich bezpečnost.

Pokud by princ Harry skutečně jel do války, bude následovat svého strýce Andrewa, který bojoval o Falklandy. Jeho děd, královnin manžel Filip byl za světové války u námořnictva a bojoval v bitvě u Matapanu. Posledním členem královské rodiny, který skutečně vedl vojska do bitvy, byl Jiří II., který v roce 1743 porazil Francouze. Na rozdíl od členů své nejbližší rodiny si Harry armádu vybral jako svou kariéru. William, který má být králem a vrchním velitelem ozbrojených sil, chce nyní působit nějaký čas v armádě, pak přejde k námořnictvu a poté k letectvu. V armádě by měl být asi rok. Bude muset vedle toho začít plnit více povinností odvozených od jeho postavení. 

Reklama

Výběr článků

Načítám