Hlavní obsah

Srbské komando zadrželo významného válečného zločince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Speciální jednotky srbské policie zadržely v noci na pátek v Bělehradě bývalého důstojníka jugoslávské armády Veselina Šljivančanina. Ten je Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii obviněn z válečných zločinů, jichž se měl dopustit v roce 1991 při obsazení chorvatského Vukovaru Srby. Policejní operace trvala více než deset hodin.

Článek

Akce zvláštní policejní jednotky byla zahájena odpoledne, ale Šljivančanin byl zatčen až krátce před půlnocí, protože policie se nejdřív musela vypořádat se stovkami lidí, které se shromáždily před domem, v němž bývalý důstojník bydlí.

Policie použila proti demonstrantům vodní děla i slzný plyn a v potyčkách byla řada zraněných na obou stranách. Speciální výbušninu a slzný plyn použila policie i při vniknutí do důstojníkova bytu, kde byli shromážděni jeho nejbližší přátelé údajně na oslavy jeho padesátin. Demonstranti ve večerních hodinách útočili také na policejní auta, která se zdržovala v okolí důstojníkova domu. Několik demonstrantů policie zadržela.

Odplata za masakr Chorvatů

Šljivančanin byl posledním ze tří důstojníků někdejší jugoslávské federální armády stíhaných za tyto činy, který byl ještě na svobodě. Dva další obvinění důstojníci Mile Mrkšić a Miroslav Radić se vydali soudu dobrovolně.

V souvislosti s masakrem více než 200 Chorvatů v roce 1991 u chorvatského Vukovaru zadržela srbská policie již 23 osob.

Soud s podezřelými zapletenými do takzvaného masakru Ovčara by mohl být prvním velkým procesem s válečnými zločinci v Srbsku po skončení balkánských válek v 90. letech minulého století. Podle obžaloby srbští vojáci zavraždili po obsazení Vukovaru, kterému předcházelo tříměsíční obléhání, kolem 200 chorvatských civilistů a zajatců. 

Reklama

Související články

Srb Šešelj se vydal tribunálu v Haagu

Vůdce srbských ultranacionalistů Vojislav Šešelj (48) přijel do Nizozemsko, kde se dobrovolně vydal Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii...

Výběr článků

Načítám