Hlavní obsah

Irská firma tvrdí, že vynalezla perpetuum mobile

Novinky, Kristina Labohá, Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Sean McCarthy a Richard Walshe, irští podnikatelé a zakladatelé technologické firmy Steorn, tvrdí, že objevili postup, jak za pomoci magnetismu získat neomezený zdroj energie. Jejich zařízení prý vyprodukuje více energie, než kolik jí spotřebuje.

Článek

Pokud by se systém, který se podle svých tvůrců chová v podstatě jako perpetuum mobile, ukázal jako reálný, znamenalo by to, že dva nenápadní Irové z Dublinu přepsali zákony fyziky. Tedy alespoň ten o zachování energie.

McCarthy a Walshe svou technologii neúnavně vyvíjejí už více než tři roky. Po celou tu dobu se snažili přesvědčit vědce z celého světa, aby přijali jejich pozvání systém ozkoušet a ověřit, zdali jde o realitu, nebo o vědecký omyl. Minulý týden, frustrováni minimálním zájmem, McCarthy, Walshe a dalších 28 akcionářů Steornu (firmy, v níž pracují) nechali v týdeníku Economist otisknout celostránkový inzerát, který vyzývá mezinárodní vědeckou komunitu k tomu, aby možné perpetuum mobile posoudila. Steorn chce, aby vědci vynález vyzkoušeli.

Zázračné magnety

Aby Steorn veřejnosti ukázal, že nejde o fingovaný vynález, který má pouze zviditelnit jméno firmy, pozvala společnost na předvedení svého vynálezu novináře Steva Boggana z britského deníku The Guardian. Podle Boggana tvoří údajné perpetuum mobile kruhovité zařízení, na kterém jsou umístěny čtyři magnety tak, aby mezi nimi vznikalo co největší napětí. Naproti čtyřem magnetům je připevněn další magnet. Kolo s magnety pak roztočil motor a - počítač naměřil 28 tisíc otáček za sekundu, popisuje Boggan experiment. Po ukončení pokusu prý počítač ukázal, že zařízení vyprodukovalo třikrát víc energie, než kolik jí spotřebovalo.

Podle teorie Steornu fixované magnety reagují s pohyblivým magnetem tak, že celý systém funguje v podstatě jako generátor typu perpetuum mobile. Vznikla tedy spousta "nové energie", která se zdá být v rozporu se zákonem o zachování energie. Ten říká, že energii nelze vyrobit ani zničit, ale pouze přeměnit na jiný druh energie.

Za objevem stojí náhoda

"Zprvu jsme tomu taky nevěřili," říká Sean McCarthy, který před několika roky po letech práce v ropném průmyslu založil se svými třemi kolegy firmu Steorn. Za objev prý může náhoda. Od policie dostali zakázku na vyvinutí technologie, která by zabraňovala zlodějům z bankomatu vykrádat lidem údaje z kreditních karet., a byla schopna je usvědčit. Steorn pak vyvinul systém 16 miniaturních kamer, které byly schopny zaznamenat totožnost podvodníků.

"Chtěli jsme, aby kamery měly nezávislý zdroj napájení, takže jsme experimentovali se slunečními a větrnými generátory. A pak jednoho dne přišel kolega Mike Daly a řekl: "Máme problém. Vypadá to, že ze systému dostáváme víc energie, než kterou to spotřebovává," vypráví McCarthy o počátcích výzkumu, do něhož za poslední tři roky firma investovala skoro tři milióny liber (120 miliónů korun).

Podle McCarthyho by vynález v jakémkoli elektrickém přístroji - počítači, varné konvici či mobilu - poskytl neomezené množství energie. Systém by mohly využívat elektrárny, automobily, vodárenská čerpadla. Využití by bylo neomezené. Pokud se tedy jejich idea potvrdí.

Nelehký úděl vynálezců

Firma Steorn to však v současnosti nemá jednoduché. Vědci ji doposavad ignorovali a na výsledky vědeckého ohodnocení se teprve čeká, 8. září bude uzavřena výzva uveřejněná v Economistu, a podaří-li se zformovat vědecké fórum, bude trvat další měsíce či roky, než se prokážou výsledky. Steorn i jeho zaměstnanci nyní lidé obviňují z nejrůznějších konspiračních teorií.

"Teorie, že pracujeme pro CIA, patří k mým nejoblíbenějším," říká Sean McCarthy. "Prý chceme zdiskreditovat výzkum alternativních zdrojů energie," uzavírá hořce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám