Hlavní obsah

Hizballáh nechce odzbrojit, USA pro další rezoluci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM/NEW YORK/BEJRÚT

Italský premiér Romano Prodi oznámil v pondělí, že jeho země je připravena vést síly OSN v Libanonu. Spojené státy žádají další rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která by zajistila odzbrojení radikálního šíitského hnutí Hizballáh, které odmítá složit zbraně. Oznámil to v pondělí americký velvyslanec v OSN John Bolton.

Článek

Rezoluce RB číslo 1701 o konci bojů v Libanonu, kterou Hizballáh přijal a podle níž se na jihu Libanonu rozmisťují jednotky pravidelné libanonské armády a  mezinárodních sil totiž přímo nehovoří o odzbrojení této militantní šíitské organizace.

Zástupce generálního tajemníka Hizballáhu šejk Naím Kassím řekl panarabské televizi Al-Džazíra, že milice neodzbrojí: "Je to jasné, odpor bude pokračovat. Musíme zůstat připraveni (pro boj) s nepřítelem. Další zástupce této šíitské organizace Abdalláh Safíaddín sdělil íránskému deníku Aš Šark, že milice Hizballáhu neodloží zbraně a budou je nadále dovážet z ciziny. "Rezoluce nežádá odzbrojení Hizballáhu. Libanonská armáda nedokáže chránit Libanon, to musíme dělat my. Pokud se někdo chce bránit, musí shánět zbraně," řekl. Safíaddín zdůraznil, že bojovníci Hizballáhu neopustí dosavadní pozice na jihu země, protože jsou to obyvatelé tamního území, a nelze je proto odtud vyhnat.

Italský ministr zahraničí Massimo D´Alema v úterý potvrdil, že Itálie vyšle na jih Libanonu do jednotek OSN 2000 - 3000 vojáků. Učiní tak však až ve chvíli, kdy  Izrael začne důsledně dodržovat příměří a "přestane střílet".

Izrael zabil dva vojáky Hizballáhu

Příměří mezi Izraelem a Hizballáhem je velmi křehké a narušují je pokračující střety. V pondělí izraelští vojáci zabili dva bojovníky Hizballáhu a třetího zranili. Izraelci drží stále devět postů v jižním Libanonu, i když příměří mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh trvá už týden.  Izraelští vojáci zajišťují posty v těsné blízkosti izraelské hranice. Ministr obrany Amir Perec v neděli prohlásil, že izraelská armáda nedovolí, aby byli do těchto pozic rozmístěni libanonští vojáci, dokud spolu s nimi nebudou na hlídkách sloužit vojáci OSN.

Itálie je ochotna velet jednotkám OSN

Kontingent OSN se však nedaří sestavit. Krizi chce pomoci vyřešit Itálie. "Potvrdil jsem připravenost Itálie velet misi OSN," řekl italský premiér Romano Prodi po telefonickém rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem. Francie velet silám odmítá, protože mají slabý a nejasný mandát, který vadí i dalším zemím. Paříž místo tisíců vojáků na jih Libanonu poslala jen dvě stě mužů. Bejrút již přijal nabídku Italů, že do oblasti vyšlou 2000 vojáků.

Generální tajemníkOSN o velení rozhodne poté, "co dokončí analýzu a diskuse s vůdci zemí, které mají zájem se mise účastnit", uvedl dále Prodi. Annan se má podle Prodiho "vydat závěrem tohoto týdne na Blízký východ, aby učinil konečné rozhodnutí" o velení a mandátu sil..

Izraelská letadla stále přelétávají nad Libanonem a vidět jsou i na Bejrútem. Libanonský premiér Fuád Siniura proti tomu protestoval v dopise generálnímu tajemníkovi OSN Kofimu Annanovi. Považuje to za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám