Hlavní obsah

Lampedusa a Kanárské ostrovy čelí přílivu imigrantů

LAS PALMAS/LAMPEDUSA

Tisíce ilegálních imigrantů dorazily během letošního roku na Kanárské ostrovy a italský ostrov Lampedusa. Východně od Lampedusy v pondělí pobřežní hlídka zachránila běžence z 16metrového plavidla, které se ráno převrátilo. Bylo na něm 194 utečenců, což samo o sobě překračuje kapacitu tranzitního střediska na Lampeduse, která činí 190 osob.

Článek

Přitom v pondělí na ostrov dorazilo dalších 250 imigrantů. Dál se také pátrá v moři po padesátce běženců, kteří k břehům jihoitalských ostrovů směřovali o víkendu a jsou nezvěstní.

Vláda premiéra Romana Prodiho v pondělí prohlásila, že chce pokračovat ve spolupráci s Libyí, aby zamezila dalším vlnám migrace. Itálie vytýká Libyi, že nedělá dost pro to, aby přílivy běženců zastavila. Tripolis však namítá, že sama Libye nemůže zastavit milióny lidí přicházejících z Afriky.

Italský ministr dopravy Alessandro Bianchi, který v pondělí Lampedusu navštívil, prohlásil, že bude od vlády požadovat na zvýšení početního stavu a na rozšíření technické vybavenosti pobřežní stráže deset milionů eur. Od začátku letošního roku do 31. července zadržela italská pobřežní stráž 178 plavidel s 10 414 ilegálními imigranty, což je dvakrát více než za stejné obdobní loňského roku.

Bianchi rovněž požadoval více angažovanosti Evropské unie. Evropský komisař Franco Frattini koncem července oznámil společné námořní a letecké hlídky několika zemí v regionu, dosud však nebylo nic realizováno.  V příštích dnech se plánuje schůzka Itálie, Libye a Malty, tedy zemí, jichž se v tomto regionu nelegální imigrace týká.

Ilegální imigranti na kanárských ostrovech (FOTO Reuters)

Uprchlíci zaplavili Kanárské ostrovy

Kanárské ostrovy letos čelí nebývale vysoké vlně uprchlíků z Afriky. Od začátku roku jich na tuto část španělského území dorazilo přes 17 tisíc, což je dosavadní rekord. Jen za minulý pátek a víkend připlulo na ostrov více než 1200 běženců.

"Jsme přetíženi a nemůžeme běžencům zajistit ubytování a lékařskou péči," varoval premiér kanárské regionální vlády Adán Martín. Tábory a uprchlická centra jsou zcela přetížena a vláda se navíc obává dopadu na turistický ruch, který je oporou příjmů Kanárských ostrovů.

"Prostředky, které Španělsku poskytla Evropská unie, aby se s přílivem imigrantů potýkalo, jsou navíc velmi chabé," dodal Martín.

Evropská agentura pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU (FRONTEX) podle něj navíc jednala příliš pozdě. Její pomoc zahrnuje dvě italské a portugalské lodě a dva italské a finské letouny. Ty se připojí ke dvěma španělským plavidlům a dvěma vrtulníkům, které u afrických břehů již moře kontrolují.

Španělský premiér José Luis Zapatero v neděli v Tenerifě přislíbil, že Madrid zdvojnásobí prostředky na řešení problémů imigrace. Španělsko se už v pondělí dohodlo se Senegalem na společném hlídkování u břehů této západoafrické země.

Zároveň však varoval, že dokud se hospodářská situace v afrických zemích nezlepší, Kanárské ostrovy zůstanou vytouženou branou do EU. "Boj s chudobou je jediným způsobem, jak potlačit imigraci," zdůraznil Zapatero.

Reklama

Výběr článků

Načítám