Hlavní obsah

Čeští turisté v Řecku museli kvůli ohni nocovat venku

– ATHÉNY

Mnoho českých i dalších zahraničních turistů na řeckém poloostrově Chalkidiki strávilo noc na úterý venku na pláži poté, co museli být evakuováni ze svých ubytovacích zařízení kvůli rozsáhlému lesnímu požáru. V úterý ráno se již někteří turisté včetně Čechů začali vracet zpět do hotelů. Šířící se požáry však mají už svoji první oběť - německého turistu, jenž se utopil, když se snažil dostat do bezpečí.

Článek

Německý turista spadl z lodi, která jej odvážela do bezpečí. V moři se utopil. Oheň si na Chalkidiki vyžádal hospitalizaci desítek lidí trpících dýchacími obtížemi, jeden člověk byl vážně zraněn při pokusu o záchranu svého domu. Český zastupitelský úřad v Aténách nicméně zatím nemá k dispozici informace o tom, že by utrpěl zranění některý z českých turistů.

Oheň se dále šíří ve dvou vlnách na poloostrově Kassandra, který patří k oblíbeným turistickým destinacím. Fronta ohně je široká třicet kilometrů. Vážně ohroženy jsou obce Aghia Paraskevi a Nea Skioni na jihu Kassandry a nebezpečí nejsou stále ušetřeny Polichrono a Chanioti.  Rozhlas označil událost za biblickou katastrofu. Poloostrov Kassandra se částečně proměnil ve spálenou zemi.

Šéf řecké civilní ochrany Panagiotis Fourla nisméně v úterý dopoledne prohlásil, že větší část požáru se už podařilo dostat pod kontrolu a záhy bude pod kontrolou celý požár. Nasazena ovšem musela být letecké technika, zejména šest vodních bombardéry.  Hlavní úsilí zaměřují požárníci s osmdesáti hasičskými vozidly na to, aby se oheň nedostal k dalším obydleným oblastem. Pomáhají jim desítky místních obyvatel, kteří se pokoušejí zachránit před zkázou své nemovitosti.

Uvěznění Češi 

 Ve výběžku Kassandra na poloostrově Chalkidiki zůstalo uvězněno také 140 klientů cestovní kanceláře Evroškol, kteří byli ubytováni ve dvou různých penzionech. V ubytovacím zařízení v Pefkochori bydlelo 80 dětí, které jsou v Řecku na táboře, a desítka jejich vedoucích, v druhém zařízení v letovisku Polichronos se rekreovalo 50 individuálních klientů cestovní kanceláře.

V úterý ráno se údajně děti postupně začínají vracet do penzionu, kde ale nejde proud ani voda. Oblast podle Nevečeřala není vhodná k dalšímu pobytu, protože celý výběžek Kassandra se proměnil v jedno velké spáleniště, které stále doutná. Proto je maximální zájem turisty přepravit do bezpečí, problémem jsou ale neprůjezdné komunikace. Také Češi bydlící v letovisku Polichrono se již mohli vrátit do hotelu, kde ale rovněž neteče voda. V úterý ráno to uvedl majitel cestovní kanceláře Evroškol Lukáš Nevečeřal.

Turisté jsou v bezpečí

Jednou z cestovek, která má na Kasandře - nejjižnějším ze tří výběžků poloostrova Chalkidiki - své zákazníky, je pražská CK VTT. Její majitel Demetrios Lambrou Právu v pondělí pozdě večer potvrdil, že všichni čeští turisté jsou v pořádku.

"Oheň zachvátil les v blízkosti letovisek Polichrono a Pefkochori. Velký vítr ho velice rychle rozšířil směrem do vnitrozemí. Hotely v oblasti sice nebyly přímo ohroženy, protože plameny směřují opačným směrem, ale všichni hosté byli pro jistotu evakuováni a tráví noc na pláži," dodal Lambrou. 

CK VTT zajišťovala ubytování i pro pražskou cestovní kancelář Evroškol. Mezi jejími zákazníky je i několik desítek dětí. "Ty jsou samozřejmě také v pořádku. Personál hotelů i naši tamní partneři se snaží zajistit bezpečí a zmírnit nepohodlí, které mohutný požár turistům způsobil. Podle posledních zpráv se oheň od přímořských letovisek vzdaluje. V některých místech naštěstí začalo pršet," informoval Právo Lambrou.

Řecko sužuje vlna veder

Řecko sužují od minulého týdne tropická vedra. V Aténách se teploty pohybovaly kolem 40 stupňů ve stínu.

V celé zemi jsou v pohotovosti zdravotnická zařízení, lékaři upozorňují veřejnost, aby nepodceňovala stálý přísun tekutin. Ministerstvo zdravotnictví nabádá zejména starší a nemocné osoby, aby se zdržovaly ve stínu a v chladnějším prostředí. V Aténách otevřely úřady pro obyvatele 26 klimatizovaných sálů, byla zprovozněna i mimořádná telefonická linka, která uděluje veřejnosti rady, jak se s náporem veder co nejlépe vyrovnat.

Ke kritické hranici se kvůli maximálním výkonům klimatizačních jednotek vyšplhala i kapacita elektrorozvodného systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám