Hlavní obsah

Kvůli teroru na letadla v Británii obžalováno 11 osob

– LONDÝN

Z podílu na přípravě pumových útoků na letadla mířící z Británie do Spojených států bylo obviněno 11 osob, proti kterým policie shromáždila důkazy. Oznámili to v pondělí britští představitelé na mimořádné tiskové konferenci v Londýně.

Článek

"Ráno jsem rozhodla, že je dost důkazů a povolila jsem obvinit 11 osob," řekla státní zástupkyně Susan Hemmingová. Osm dospělých bylo obviněno z vražedného spiknutí a přípravy teroristického činu, dva dospělí z nenahlášení vražedného spiknutí a jeden 17letý chlapec z držení teroristického materiálu.

Hemmingová potvrdila, že obvinění se podle všeho snažili vyrobit nálože s cílem nechat je vybuchnout v letadlech. Dodala, že jedna žena byla propuštěna bez obvinění. U zbylých 11 z 23 britských muslimů nedávno zadržených po odhalení přípravy atentátů se nadále zkoumá, zda mají být obviněni, nebo ne.

Vyšetřovatelé našli chemikálie, elektrická zařízení, dokumenty a další materiál k výrobě bomb, 400 počítačů s mnoha údaji, 200 mobilů a videozáznamy s výpověďmi, které chtěli islámští sebevrazi za sebou zanechat, uvedl šéf protiteroristického oddělení londýnského Scotland Yardu Peter Clarke. Poznamenal, že vyšetřování zdaleka neskončilo a že jde o velmi rozsáhlý případ.

Policie vyšetřuje i v Pákistánu

Vyšetřování také pokračuje v Pákistánu, kde bylo zatčeno několik osob včetně dvou Britů. Podle britského ministra vnitra Johna Reida mělo spiknutí mezinárodní rozměr a jeho uskutečnění by znamenalo "masovou vraždu nepředstavitelného rozsahu". V Británii se policie zaměřila na 15 míst.

V souvislosti s podezřením, že se připravovaly atentáty pomocí kapalných bomb maskovaných jako nealkoholické nápoje, ministr poznamenal, že vyrobit takové nálože je relativně snadné. "Chemické, biologické, radiologické a moderní technologické prostředky ničení jsou dostupné, někdy v relativně jednoduché podobě," uvedl Reid bez dalšího upřesnění.

Britské úřady 10. srpna sdělily, že odhalily přípravu atentátů proti transatlantickým letům. Následně zavedená bezpečnostní opatření, hlavně náhlý zákaz brát příruční zavazadlo a tekutiny na palubu letadel, vedla ke zrušení a zpoždění mnoha odletů z Londýna. S důkladnějšími letištními kontrolami ve srovnání s dřívější praxí počítají úřady nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám