Hlavní obsah

Za dva roky je v Británii 370 tisíc lidí z Východu

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Téměř čtyři sta tisíc občanů nových států Evropské unie zažádalo od 1. května 2004 o pracovní povolení ve Velké Británii. Čechů bylo přes 20 tisíc, Poláků jedenáctkrát více.

Článek

Zastavte je, žádají teď politiky britská média.

Přistěhovalci zemi rozhodně neohrozí, bude jich pět až 13 tisíc ročně, tvrdila vláda Tonyho Blaira před otevřením pracovního trhu pro občany nových zemí EU. Situaci značně podcenila.

Nejnovější statistiky uvádějí, že zaměstnání na ostrovech našlo legálně přes 370 tisíc Východoevropanů; nelegálně až čtyřnásobek, tvrdí média. Popisují nástup českých taxikářů,  polských instalatérů, lékařů a zubařů.

"Jen z Polska odešlo od května 2004 kolem pěti tisíc doktorů," uvedl list Guardian. Skončili převážně u nás, podotkl. Média popisují trend termínem A8, zahrnuje občany osmi států bývalého východního bloku, nováčků v Unii.

Nápor Poláků

Bílá imigrace působí na Brity jako rudý hadr, popsala jev tisková agentura IANS. Přirovnává vše k přílivu Asiatů, Afričanů a obyvatel Karibiku ze 70. a 80. let minulého století. Akademici mluví o rekordech. "Zcela jistě jde o největší vlnu přistěhovalectví, jakou Británie kdy zažila," uvedl ve studii demograf John Salt z University College London.

Nově příchozí vykonávají podřadná zaměstnání, mají podprůměrné vzdělání, podotkl Salt s kolegou z Leedsu Philem Reesem. "Pracovnímu trhu i loni vévodili Irové. Jejich převaha se ale ztenčuje," konstatovali vědci s tím, že Iry vytlačují Poláci - největší jednotná národnostní skupina, která do království kdy přišla během tak krátké doby.

Ministr pro kvóty

Po omezení imigrantů volá i ministr vnitra John Reid. Chápe prý obavy občanů z přeplnění škol a nemocnic, o nichž informují média. Televize BBC označila příchozí z Východu za neviditelnou populaci. Čtyř pětinám lidí není 34 let, mají často děti a potřebují občas lékaře. S mimořádnými výdaji ale nikdo nepočítal a britská města teď žádají vládu o milióny liber na jejich pokrytí, uvedla stanice.

Reid chce o problému spustit celonárodní diskusi. "Musíme se zbavit hloupé politické korektnosti. Názoru, že každý, kdo chce jakkoli mluvit o přistěhovalectví, je rasista," řekl BBC. Britové prý vědí, že cizinci společnost obohacují. "Chtějí mít ale také jistotu, že zdravotní, sociální systém zůstane zachován a imigrace řízená," pokračoval. Navrhl zřídit poradní skupinu vlády, která by vše usměrňovala, třeba kvótami. Reida podpořil i stínový ministr vnitra David Davis. "Říkáme to kabinetu stále," konstatoval pro deník Dailly Mirror.

A budou další

Média se shodují, že Východoevropané včetně Čechů ohrožují jiné národnosti v království, mj. Indy, Pákistánce a Afghánce. Berou jim práci pro nekvalifikované. A do EU vstoupí brzy další státy, upozorňují. Poukazují na Bulharsko a Rumunsko. "Únava. Obavy. Dost je dost. Tyto názory o rozšíření Unie teď vítězí," shrnul deník Independent. A brzy přibudou Turecko, Makedonie a Chorvatsko, varovala IANS.

Vedle Británie otevřely pracovní trhy nováčkům v květnu 2004 pouze Irsko a Švédsko.

Zahraniční gastarbeiteři v Británii od května 2004 do března 2006
ZeměPočet lidí
Polsko228 235
Litva46 255
Slovensko39 010
Lotyšsko24 000
Česká republika20 565
Maďarsko11 315
Estonsko4 795
Slovinsko385
Celkově:374 560
Zdroj: Home office

Reklama

Výběr článků

Načítám