Hlavní obsah

Mauritánie: Vzbouřenci jsou prý v prezidentském paláci

NUAKŠOTT

Povstalci dnes údajně pronikli do prezidentského paláce v mauritánském hlavním městě Nuakšottu. S odvoláním na očité svědky to oznámila agentura Reuters a stejnou informaci přinesla i arabská televizní stanice al-Džazíra.

Článek

Mauritánská vláda předtím tvrdila, že se jí v noci na dnešek podařilo zmařit pokus o vojenský převrat v této muslimské zemi na severozápadě Afriky. Obyvatelé Nuakšottu nicméně i odpoledne slyšeli střelbu v okolí prezidentského sídla a kolem rozhlasové stanice a informovali rovněž o přesunu tanků v ulicích metropole.

Mauritánský rozhlas a televize nevysílají a mezinárodní letiště v Nuakšottu bylo podle agentury Reuters uzavřeno. Agentura DPA s odvoláním na místní zdroje oznámila, že při dosavadních srážkách zahynuly desítky vojáků i civilistů. Mauritánský prezident plukovník Maaúja ulb Tájá údajně osobně řídí akce, jejichž cílem je potlačit převrat.

Vládní činitel, jehož telefonicky kontaktovala al-Džazíra, připustil, že povstalci kontrolují některá místa v hlavním městě, ale tvrdil, že se nejedná o strategické body. Podle různých neoficiálních zdrojů stojí za pokusem o převrat nedávno propuštění důstojnící armády a rovněž příslušníci některých obrněných jednotek a vzdušných sil sympatizující s islámskými fundamentalisty.

Právě proti islámským fundamentalistům zakročila v posledních týdnech mauritánská vláda, která mimo jiné nechala zatknout několik desítek muslimských radikálů podezřelých z vazeb na teroristické organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám