Hlavní obsah

KLDR obviňuje USA z přípravy útoku a hrozí odvetou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Severní Korea dnes obvinila Spojené státy, že posilují své vojenské jednotky v Jižní Koreji v přípravě na válku. Prostřednictvím své oficiální tiskové agentury KCNA přitom pohrozila rychlou odpovědí na jakýkoli preventivní útok USA.

Článek

"Naše armáda a náš lid odpovědí na zbrojní posilování USA přiměřeně mocnou odstrašující silou a na jejich preventivní útok rychlou odvetou ke zničení hned v úvodní fázi války," uvádí se v prohlášení agentury, která pravidelně odsuzuje Spojené státy a hrozí jim zničením.

Toto varování zaznělo z Pchjongjangu den poté, co jihokorejský prezident Ro Mu-hjon a japonský premiér Džuničiró Koizumi v Tokiu prohlásili, že jejich země nestrpí, aby Severní Korea vlastnila jaderné zbraně. Ro se v květnu shodl s americkým prezidentem Georgem Bushem, že bude nutné podniknout "další kroky", pokud bude Severní Korea stupňovat jadernou krizi. O týden později hovořili Koizumi a Bush o "tvrdších opatřeních".

KLDR: USA posilují své agresivní jednotky

"Spojené státy neustále posilují své agresivní jednotky od té doby, co okupovaly jih Koreje, a jsou pevně odhodlány hromadit zbraně pro masové zabíjení, což stojí obrovské množství peněz. To je neomluvitelný vývoj," uvádí dnes KCNA. "USA oznámily plán zbrojního posilování v době, kdy vyzývají k vojenskému útoku na KLDR kvůli její jaderné záležitosti. To dokazuje, že 'další kroky' ... vstoupily do fáze plného uplatnění a že jaderná válka USA proti KLDR není jen jednou z možností na stole, nýbrž že se stává realitou."

Washington a Soul ve čtvrtek oznámily, že se dohodly na programu stahování amerických vojáků, kteří jsou rozmístěni podél linie, rozdělující Korejský poloostrov. Tento plán ovšem zároveň předpokládá, že Spojené státy investují 11 miliard dolarů do nových zařízení v Jižní Koreji, včetně kvalitnějších raketových systémů, a do posílení vojenské rozvědky.

Problémy mezi KLDR a USA se obnovily loni v říjnu poté, co Pchongjang podle USA připustil, že má tajný jaderný program. Severní Korea opakovaně uvedla, že by se mohla stát terčem vojenské akce USA jako Irák a že ve vlastní jaderné síle vidí v současné době jedinou záruku bezpečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám