Hlavní obsah

OBRAZEM: připomenutí dopadu jaderné bomby na Hirošimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HIROŠIMA

Desítky tisíc lidí včetně mnoha zahraničních návštěvníků si v neděli v japonské Hirošimě připomněly 61. výročí svržení americké jaderné bomby na město. Účastníci akce se ráno shromáždili v hirošimském Parku míru a minutou ticha uctili památku 140 000 přímých obětí a více než 100 000 zemřelých na následky ozáření v následujících desítkách let.

Článek

"Japonsko, jediná země, která v lidských dějinách zažila jaderné bombardování, má odpovědnost, aby neustále připomínalo mezinárodnímu společenství svou zkušenost," řekl při této příležitosti japonský premiér Džuničiró Koizumi. "Japonsko se v posledních 61 letech zavázovalo nevést válku, a to s odhodláním nedovolit, aby se tragédie Hirošimy a Nagasaki kdekoli opakovaly," dodal.

Obřad vypouštění holubic v parku Míru v Hirošimě před Atomovým dómem.  Zdroj: REUTERS: Issei Kato

"Radiace, výheň, výbuch a jeho synergetické účinky vytvořily peklo na Zemi," prohlásil hirošimský starosta Tadatoši Akiba. "O 61 let později počet států ozbrojených zlem jaderných zbraní roste. Lidstvo stojí na rozcestí. Budou všechny národy zotročeny? Nebo budou všechny národy osvobozeny?" dodal.

Žena se modlí u řeky Motojasu. V pozadí je Atomový dóm. Zdroj: REUTERS: ČTK/AP

Přesně v 8:15 místního času, kdy americký letoun 6. srpna 1945 shodil na město ničivou pumu, se rozezněly všechny zvony "míru".

Návštěvnice muzea před fotografií výbuchu z 6. srpna 1945. Zdroj: REUTERS: Issei Kato

Do seznamu obětí tragédie se za uplynulý rok přidalo 5350 jmen zemřelých, u kterých bylo uznáno, že šlo o následky výbuchu. Celkový počet obětí se tak zvýšil na 247 787. Každý rok přibývá na seznam několik tisíc obětí.

Návštěvnice muzea před fotografií jediné budovy, která v místě výbuchu zůstala stát. Dnes je z ní tzv. Atomový dóm. REUTERS: Issei Kato

Reklama

Výběr článků

Načítám