Hlavní obsah

OSN žádá v Libanonu přerušení bojů, USA jsou proti příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/WASHINGTON/JERUZALÉM

Organizace spojených národů v noci z pátku na sobotu vyzvala Izrael a Hizballáh k třídennímu přeušení bojů, aby bylo možné na jih Libanonu poslat humanitární pomoc a odvézt zraněné a strádající. Americký prezident George Bush se totiž opět postavil proti okmažitému příměří, které by podle něj nepřineslo skutečné řešení krize.

Článek

Vysoký komisař OSN pro humanitární otázky Jan Egeland po návratu z Libanonu, Izraele a pásma Gazy v pátek v noci sdělil, že bude žádat obě strany o "nejméně 72hodinové přerušení operací, abychom mohli evakuovat raněné, děti a staré a nemocné lidi."

Podle něj stávající koridory pro dodávky humanitární pomoci nejsou dostačující. Egeland uvedl, že na jihu Libanonu zahnynulo 600 lidí, přičemž třetinu tvoří děti. "Je to hrozné. V podstatě této války je něco špatného, když umírá více dětí než ozbrojených mužů," řekl Egeland.

Izrael ideu odmítl

Izrael odmítl návrh OSN na třídenní příměří k zajištění humanitární pomoci v jižním Libanonu postižených bombardováním. "Izrael nemůže přijmout zastavení palby s Hizballáhem, protože tato teroristická organizace by zneužila příležitosti ke shromáždění civilistů v oblastech bojů, aby je použila jako lidské štíty," citovala agentura vysokého činitele izraelského ministerstva zahraničí. 

Jeruzalém zdůraznil, že už zabezpečil vytvoření humanitárních koridorů, kterými může proudit humanitární pomoc civilistům na jihu Libanonu. Jejich otevření vyjednala v průběhu týdne americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Odříznuto přesto zůstává dvě stě vesnic, kam se humanitární konvoje nemohou dostat.

Bush příměří odmítá

Americký prezident George Bush se opět postavil proti okamžitému příměří s tím, že dává přednost rozmístění mezinárodních sil na jihu Libanonu. Bush se domnívá, že okamžité příměří neřeší problém do budoucna a Hizballáh by mohl opět podnikat útoky na Izrael.

Podle britského premiéra Tonyho Blaira, který se v pátek sešel s Bushem, by představitelé mezinárodního společenství měli v pondělí projednat rozmístění "stabilizačních sil" v oblasti.

Generální tajemník OSN Kofi Annan už oznámil, že v pondělí zahájí konzultace se zástupci zemí, které by mohly vyslat své vojáky do mezinárodních mírových sil v Libanonu. "Budou to předběžná jednání, protože ještě nemáme mandát Rady bezpečnosti," řekl Annan s tím, že chce být připraven pro případ, že by Rada bepečnosti rozhodla o vyslání mírových  sborů, o němž bude jednat příští týden.

V sobotu se do oblasti konfliktu vrátí americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, aby hledala jeho řešení.

Tvrdé boje pokračují

Náčelník izraelského generálního štábu Dan Halutz oznámil, že v bojích na jihu Libanonu o Bint Džbajl zabili izraelští vojáci 26 bojovníků libanonské radikální šíitské strany Hizballáh. Podle něj utrpěl Hizballáh silné ztráty, o možných vlastních ztrátách nic neřekl. Při pátečních útocích ale zemřelo také deset civilistů

Hizballáh v pátek také na Izrael poprvé odpálil novou raketu středního doletu. [celá zpráva]

Jihovýchodně od libanonského hlavního města Bejrútu se v pátek zřítil izraelský bezpilotní letoun. Libanonská agentura ANI oznámila, že narazil do vrcholku hory Barúk, izraelský list Jediot Achronot uvedl, že příčinou zřícení byla "technická závada".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám