Hlavní obsah

Hizballáh poprvé vypálil střelu středního doletu

– JERUZALÉM/AFULA/BEJRÚT
ČTK, Novinky, Haaretz

Ozbrojenci z jiholibanonského šíitského hnutí Hizballáh v pátek splnili hrozby a poprvé během současného konfliktu vypálili na území Izraele střelu s doletem kolem 90 kilometrů. Dopadla v okolí severoizraelského města Afula, nikoho nezranila. Podle izraelské armády se jejím letounům následně podařilo zlikvidovat použitou odpalovací rampu.

Článek

Hizballáhu se novou střelou podařilo zasáhnout zatím nejhlouběji do izraelského území za dobu trvání konfliktu v posledních dvou týdnech. Podle izraelských bezpečnostních odborníků měla raketa nejméně stokilogramovou hlavici.

Hizballáh oznámil, že použil nový typ rakety, která nese název Chajbar-1, izraelská armáda ale nevyloučila, že ve skutečnosti šlo o íránskou střelu Zilzál, která je schopná doletu až 200 kilometrů.

Izraelské letouny v pátek zasypaly úkryty Hizballáhu v jiholibanonských horách asi třiceti střelami a donutily bojovníky Hizballáhu stáhnout se do severnějších oblastí. 

Tony Blair je pro rychlé přijetí rezoluce OSN

Britský premiér Tony Blair v pátek při setkání s americkým prezidentem Georgem Bushem v Bílém domě naléhal na urychlené přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN k nynější krizi na Blízkém východě. Podle Blaira je třeba zvýšit diplomatické úsilí o ukončení násilí mezi Izraelem a libanonským hnutí Hizballáh. Oba státníci podpořili urychlené vyslání mezinárodních jednotek do Libanonu.

Blair vyjádřil po schůzce naději, že rezoluce by mohla být přijata již příští týden a že bude obsahovat "praktické kroky potřebné k nastolení příměří".

Bush rovněž podpořil požadavek na rychlé přijetí rezoluce RB OSN, ale zároveň vyjádřil pochybnosti, zda se členové Rady budou schopni tak brzy dohodnout na jejím znění. Zdůraznil, že je třeba dosáhnout trvalého míru, a nikoli jen příměří bez řešení podstaty problému.

Izrael zesílil ofenzívu

Nálety a ostřelování cílů v Libanonu v pátek Izrael ještě zesílil. Při útocích zahynulo nejméně 14 lidí a několik dalších bylo zraněno. OSN se rozhodla odsunout z jihu Libanonu část svých lidí, jichž tam působí na 2000.

Izrael se rozhodl nerozšiřovat teď pozemní boje s Hizballáhem, ale povolal na 30 000 záložníků pro případ, že to bude jinak. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám