Hlavní obsah

Ruská raketa se zřítila po startu z kosmodromu

ČTK, Novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Krátce po startu z kosmodromu Bajkonur se v noci na čtvrtek zřítila ruská raketa Dněpr, která měla vynést na oběžnou dráhu 18 minisatelitů vyrobených v Rusku, Itálii a USA na oběžnou dráhu ve výši 500 kilometrů. Byl mezi nimi i první běloruský monitorovací satelit Belka.

Článek

Kvůli tomu byl na Bajkonuru přítomen i běloruský autokrativní prezident Alexandr Lukašenko. Jak na selhání rakety reagoval, není známo.

Raketa Dněpr byla vypuštěna ve středu ve 22:45 SELČ. Po 74 sekundách od startu se projevily problémy s prvním stupněm nosiče, který se stejně jako druhý stupeň neoddělil správně. "V 86. sekundě letu došlo k nouzovému zastavení motorů nosiče Dněpr," uvedl mluvčí řídícího střediska na Bajkonuru.

Trosky rakety dopadly do odlehlých oblastí na hranici Kazachstánu a Uzbekistánu, aniž by někoho zranily nebo způsobily nějaké škody, oznámil představitel kosmické agentury Roskosmos Jurije Nosenka. Dodal, že bude ustavena vyšetřovací komise, která má zjistit příčinu nehody.

Dněpr vznikl přestavbou vojenské mezikontinetální balistické střely R-36M2 Vojvoda, označované jako RS 20 a v kódu NATO SS-18 Satan. Byla to nejsilnější  ruská balistická střela schopná nést několik jaderných hlavic. V civilní verzi může vynést až 3,7 tuny nákladu na oběžné dráhy ve výškách od 300 do 900 kilometrů. Dněpr byl ve středu použit k civilním účelům už posedmé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám