Hlavní obsah

Severokorejský vůdce prý žije se svou sekretářkou

Právo, pur
PCHJONGJANG

Severokorejský vůdce Kim Čong-il žije se svou bývalou sekretářkou Kim Ok, která se tak dostala do pozice "první dámy" této komunistické země.

Článek

Zprávu o tom s odvoláním na jihokorejské vládní zdroje, které odmítla blíže upřesnit, zveřejnila v sobotu v Soulu agentura Jonhap. Oficiální informace o historii manželských svazků čtyřiašedesátiletého vůdce vysoce tajnůstkářské vlády chybí, ale široce se soudí, že Kim, notoricky známý svým vřelým vztahem k opačnému pohlaví, byl ženat třikrát. Jeho poslední žena Ko Jong-i údajně zemřela v srpnu 2004 na rakovinu.

Kim Ok studovala hru na klavír

Od té doby žije Kim Čong-il s dvaačtyřicetiletou Kim Ok, která byla jeho sekretářkou od začátku osmdesátých let; předtím studovala hru na klavír na elitní pchjongjangské univerzitě hudby a tance. Severokorejského vůdce prý často doprovázela při jeho návštěvách vojenských základen a při setkáních se zahraničními hosty. Byla po jeho boku údajně i na jeho tajné cestě v lednu do Číny, kde se jí dostalo vřelého přijetí a mohla zdvořile konverzovat i s prezidentem Chu Ťin-tchaem.

Boj o nástupnictví

"Je to spíš šarmantní žena než nějaká krasavice, jako byly Kimovy předchozí ženy nebo milenky," uvedl citovaný zdroj.

Není známo, zda mají spolu děti. Kim Čong-il má podle různých zpráv tři syny - jednoho se svou druhou ženou a dva se třetí.

Experti na Severní Koreu označují pětadvacetiletého Kim Čongčula za nejpravděpodobnějšího otcova nástupce v čele Severní Koreje. Jeho nejstarší syn Kim Čongnam prý upadl v nemilost poté, co vyvolal v roce 2001 nepříjemný rozruch, když se snažil vstoupit na japonskou půdu s falešným pasem. Tvrdil, že chtěl navštívit tamní Disneyland.

Zasvěcené zdroje připomínají, že Kimovi synové i jejich frakce vedli v posledních letech ostrý mocenský boj. Nejstarší syn loni údajně unikl dvěma atentátům. Podle citovaných zdrojů Kim Čong-il koncem loňského roku jakoukoli diskusi o nástupnictví zatrhl s tím, že by podobné debaty mohly oslabit mezinárodní postavení Severní Koreje.

Za tímto rozhodnutím, jak se nyní soudí, by mohla stát právě Kimova nová žena: předčasné rozhodnutí o nástupci "Velkého vůdce" (Kim Čong-il převzal moc po smrti svého otce Kim Ir-sena v roce 1994) by totiž mohlo destabilizovat její nové postavení "první dámy".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám