Hlavní obsah

Berlínem pochoduje téměř půl miliónů gayů a lesbiček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Kolem 450 000 lidí se zúčastnilo každoročního pochodu homosexuálů a lesbiček v Berlíně. Pestrý průvod v kostýmech od večerních rób po kožené šortky zahájil mezinárodní svátek gayů a lesbiček - sobotní Christopher Street Day (CSD).

Článek

Nehledě na pražící slunce a vedra dosahující 35 stupňů defilovalo po třídě asi 50 alegorických, někdy výstředně ozdobených vozů vysílajících hudbu ve žhavých rytmech. Letošní pochod se konal pod heslem Rozličnost, spravedlnost a svoboda, a jeho účastníci prošli z Kurfürstendammu kolem Vítězného sloupu na Postupimské náměstí, bývalé "území nikoho" mezi západní a východní částí rozděleného města.

Z několika vozů byly vyhazovány do davu kondomy, diváci však kritizovali skutečnost, že některé alegorické vozy se příliš neliší od těch, které před týdnem jely v průvodu technařské Love parade. Přemíra průvodů zřejmě tlumí invenci organizátorů a některé vozy se s malými úpravami zjevně účastní všech přehlídek.

V pochodu byli k vidění i politici

Pochod měl i svůj politický rozměr: účastnil se jej homosexuální starosta Berlína Klaus Wowereit, který v košili s vyhrnutými rukávy a píšťalkou na šňůrce kolem krku povzbuzoval davy z alegorického vozu v barvách své strany - sociální demokracie (SPD).

Jeho politický konkurent Friedbert Pflüger z konzervativní křesťanské demokracie (CDU), ačkoli není homosexuál, se rovněž pochodu účastnil na důkaz tolerantnosti své formace. Oba politici se chystají utkat o vedení města v komunálních volbách vypsaných na podzim. "Wowereit by neměl dostávat hlasy jen za to, že je teplý," řekl Pflüger podle agentury DPA.

Bojovně se během pochodu projevil poslanec za Zelené Volker Beck. Požadoval, aby gayové a lesbičky měli ve všem stejná práva jako heterosexuálové, hlavně v daňové oblasti, a kritizoval spolkovou vládu, že v současnosti zrovnoprávňovací proces nechala usnout. Beck byl koncem května zraněn ruskými skinheady na zakázané demonstraci homosexuálů v Moskvě a dostal za to Cenu občanské odvahy CSD.

CSD slaví sexuální menšiny od roku 1969

Christopher Street Day slaví gayové a lesbičky každoročně jako memento násilných policejních zásahů proti homosexuálům v New Yorku v červnu 1969. S liberalizací na Západě nabyla demonstrace spíše karnevalové příchuti, v posledních letech však potlačování práv homosexuálů v některých východoevropských zemích, zejména v Pobaltí, vrací akci politický nádech. Řada účastníků v Berlíně kritizovala nepovolení dnešní obdobné akce v Lotyšsku a následné napadení homosexuálů a jejich přívrženců při bohoslužbě v Rize fekáliemi a vejci.

Berlínské akce se zúčastnila také řada polských gayů a lesbiček, kteří berou Německo v tomto směru jako oázu svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám