Hlavní obsah

Slovenský premiér nechce ochranku

– BRATISLAVA
Právo, ivi (Bratislava)

Nový slovenský premiér Robert Fico dělá své ochrance starosti, protože do práce zásadně jezdí vlastním autem a večer její služby nevyužívá vůbec. "Na začátku je s tím vždy problém. Když politik končí, nechce se ochranky vzdát," řekl v úterý deníku Sme šéf slovenských bodyguardů Ján Packa.

Článek

Fico zatím využívá ochranku pouze v nejnutnější míře. Ta by ho měla doprovázet už při cestě z domova na úřad vlády. Nový premiér si to však nepřeje. Fico přijede na úřad vlády sám, pak po celý den jezdí ve vládním voze s ochrankou. Večer ochrance většinou řekne, že už ji nepotřebuje a odjede domů sám na vlastním autě.

"Domluvili jsme se na pravidlech. Pokud chce někam jet sám, dělá to na vlastní odpovědnost," uvedl Packa a dodal, "pokud neexistuje nějaký bezpečnostní problém, netrvám na tom, aby měl ochranku 24 hodin." Premiér však může ochrance kdykoliv zatelefonovat, jsou připraveni zabezpečit jeho ochranu 24 hodin.

Premiérova mluvčí Silvia Glendová uvedla, že premiér chápe, že v této funkci se musí podřídit určitým omezením, ale svůj soukromý čas si chce organizovat sám a nevyužívá služební vůz ani ochranku. "Pokud pojede na dovolenou, bude to soukromá záležitost a kromě rodiny ho nebude doprovázet nikdo," dodala Glendová.

Anketa

Měla by ochranka doprovázet premiéra neustále?
Ano
26,6 %
Jen v případě akutního nebezpečí
58,4 %
Ne
15 %
Celkem hlasovalo 154 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám