Hlavní obsah

Ruská policie zatýká odpůrce summitu G8

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Ruští policisté v Petrohradě pozatýkali v neděli dopoledne další desítky odpůrců schůzky vedoucích představitelů států skupiny G8, jejíž pracovní část začala v Petrohradě. Několik desítek mladých lidí se pokusilo přerušit dopravu na centrální petrohradské Něvské třídě, policejní těžkooděnci však zakročili už po několika minutách.

Článek

Podle petrohradského zpravodajského serveru Fontanka.ru šlo o aktivisty organizace Front Aids, která sdružuje anarchisty, ekology a ultralevicové aktivisty a upozorňuje na nebezpečí šíření choroby AIDS hlavně v nejchudších zemích světa. Chtěli údajně znemožnit cestu několika delegací summitu z hotelu Radisson SAS přímo na Něvském prospektu k paláci, kde se konají jednání na nejvyšší úrovni.

Mezi zatčenými i cizinci

Protestující se pokusili přímo na ulici rozvinout plakáty s hesly jako "Vás je osm, nás šest miliard. Rozhodovat budeme my" či "Život je důležitější než patenty". Aktivisté se drželi za ruce, jedna z přítomných hrála na trubku. Demonstrace byla skoro okamžitě přerušena policejními těžkooděnci z jednotek OMON. Podle úřadů bylo zadrženo 22 lidí, samotné sdružení udává 37 zatčených. Mezi nimi jsou podle Echa Moskvy kromě Rusů také občané Polska, Běloruska, Ukrajiny, Bulharska, Německa a Velké Británie. Nyní jsou na policejní stanici v centru města.

Dalších několik protestujících bylo zadrženo už ráno před jedním ze dvou hotelů, v nichž jsou ubytováni akreditovaní novináři.

Protestů je málo, prevence funguje

Už v sobotu pozatýkali policisté a "neznámí muži v civilu" desítky protestujících proti summitu G8 a Ruského sociálního fóra, které se konalo na Kirovově stadionu na jednom z petrohradských ostrovů. Aktivisté nejrůznějších opozičních skupin se pokoušeli vyjádřit svůj nesouhlas se schůzkou prezidentů či šéfů vlád zemí G8, mnoho z nich se podle všeho přes důkladné "síto" ruských bezpečnostních orgánů do Petrohradu vůbec nedostalo.

Reklama

Související články

George Bush přiletěl do Ruska na summit G8

Den před začátkem sobotního summitu G8 přijel do Petrohradu na oboustranné rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem americký prezident George Bush....

Výběr článků

Načítám