Hlavní obsah

V Číně řádí tajfun, evakuováno půl miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínské úřady nařídily lodím uchýlit se do bezpečí, zrušily lety a evakuovaly nejméně 522 tisíc lidí. Přiměla je k tomu tropická bouře Bilis, která v pátek zasáhla jižní pobřeží Číny. Informoval o tom tamní úřad pro civilní záležitosti.

Článek

Počet obětí bouře Bilis stoupl na 14, na severních Filipínách se pohřešuje sedm osob. Bilis zeslábl z tajfunu v tropickou bouři v pátek ráno poté, co se přesunul z Tchaj-wanu a časně odpoledne tamního času zasáhl pobřeží čínské provincie Fu-ťien.

Meteorologové očekávají, že bouře bude v průběhu dne s přesunem do vnitrozemí slábnout. Čínské úřady ve čtvrtek večer preventivně evakuovaly 256 tisíc rybářů a dalších osob pracujících v ohrožené oblasti. Další statisíce byly přestěhovány do bezpečí z níže položených nebo zranitelných regionů v sousední provincii Če-ťiang jihovýchodně od Šanghaje, sdělila tisková agentura Nová Čína.

Některé části provincie Če-ťiang byly zasaženy prudkými lijáky a město Wen-čou zaznamenalo rekordní srážky 184 milimetrů. Observatoř ve Fu-ťien předpověděla, že se během víkendu průtrže mračen v pobřežních i vnitrozemním oblastech provincie zmírní, a varovala před možnými náhlými záplavami a sesuvy půdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám