Hlavní obsah

Nová polská vláda složila přísahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Nová polská vláda pod vedením Jaroslawa Kaczyńského ze strany Právo a spravedlnost (PiS) v pátek v poledne složila přísahu do rukou prezidenta Lecha Kaczyńského. Na tomto koaličním kabinetu, stejně jako na tom předchozím, se bude podílet i nacionalistická a populistická Sebeobrana a konzervativní katolická Liga polských rodin (LPR). Vláda musí ještě ve středu získat důvěru v parlamentu (Sejmu).

Článek

Nová vláda je téměř identická s tou dřívější, jejíž předseda Kazimierz Marcinkiewicz podal demisi v pondělí. Nový je pouze ministr financí Stanislaw Kluza.

"Stát se premiérem nebylo mým snem. Chtěl jsem se jím stát, ale až za několik let," řekl nový předseda vlády televizi TVN24.

Jaroslaw Kaczyński v sobotu odůvodnil nahrazení Marcinkiewicze tím, že je potřeba, aby PiS v podzimních místních volbách mohla postavit důstojného kandidáta na funkci primátora Varšavy. Tímto kandidátem bude právě Marcinkiewicz. Polští komentátoři však vidí příčiny jeho odstoupení v jeho politické a intelektuální nezávislosti, což údajně vadilo Jaroslawu Kaczyńskému.

O změnu na postu premiéra usiloval i kontroverzní předák koaliční Sebeobrany Andrzej Lepper. Ten se vyjádřil, že v čele vlády má stát šéf strany, která zvítězila ve volbách. Tím myslel Jaroslawa Kaczyńského.

Změny v zahraniční politice

Nový premiér v pondělí ujistil, že bude pokračovat v hospodářské politice svého předchůdce. Snažil se také rychle uklidnit trhy a zajistit stabilitu polské měny. Trhy přijaly změnu polské vlády s klidem. Jaroslaw Kaczyński ale naznačil změny v zahraniční politice, která se podle něj stane "národní" politikou v rámci Evropské unie.

"Nesdílíme v Evropě oblíbený názor, že národní stát je něco špatného. Chceme využít své přítomnosti v Evropě pro posílení národního státu," řekl Kaczyński v rozhovoru pro týdeník Wprost. Dodal, že Polsko například neschválí rozhodnutí, která by byla pro něj nepříznivá. Odmítl ale obavy, že by polská zahraniční politika měla být napříště nacionalistická.

Reklama

Související témata:

Související články

Polsko ovládnou dvojčata Lech a Jaroslaw

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) souhlasí s odstoupením premiéra Kazimierze Marcinkiewicze a za jeho nástupce navrhuje svého předsedu Jaroslawa...

Polsku vládnou bratři Kaczyńští

Novým polským premiérem se stal v pondělí Jaroslaw Kaczyński, předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Do funkce ho jmenoval prezident a jeho dvojče...

Výběr článků

Načítám