Hlavní obsah

Itálie šetří, prezident jel na státnickou schůzku vlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Itálie musí kvůli vysokému schodku státního rozpočtu šetřit a nový levicový prezident Giorgio Napolitano se rozhodl jít v tom ostatním občanům příkladem. Hlava státu proto odcestovala na čtvrteční schůzku se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem do Florencie linkovým vlakem, a nikoli zvláštním letadlem či kolonou aut, jak je obvyklé.

Článek

Jednaosmdesátiletý prezident se svými spolupracovníky sice měl v běžném rychlíku Intercity z bezpečnostních důvodů vagón jen pro sebe, ale i ten musela prezidentská kancelář rezervovat u normální rezervační pokladny spolu s jízdenkami, jako činí prostí občané. I tak ale tento způsob dopravy přišel daňové poplatníky mnohem levněji než kterýkoliv jiný.

Dlouholetý senátor Napolitano ve čtvrtek přijel do Florencie poprvé jako prezident. S Fischerem se osobně dobře zná z dob jeho parlamentního předprezidentského působení a z evropských grémií. Ve slavném florentském paláci Palazzo Medici Riccardi mají oba jednat o evropské ústavě, dalším rozšíření unie a o bilaterálních otázkách. Rakouský prezident však nepřicestoval do Florencie vlakem, ale letadlem.

Reklama

Výběr článků

Načítám