Hlavní obsah

V Iráku postříleli smuteční hosty jedoucí na pohřeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Deset šíitů zahynulo v úterý v Bagdádu, když na minibus ve kterém jeli, zahájili palbu neznámí útočníci. Úterní útoky v Iráku si vyžádaly na 26 obětí. Dalších pět lidí zabila exploze u střežené vládní Zelené zóny.

Článek

Masakr cestujících v minibusu je dalším projevem sektářského násilí. Obětí byli šíité, kteří v mikrobusu vezli rakev s nebožtíkem, jehož ostatky měly spočinout v zemi v posvátném šíitském městě Nadžáfu. Ve čtvrti Daura na vůz začali pálit útočníci ze dvou okolo jedoucích aut. Podle některých zpráv však napřed minibus zastavili, donutili všechny vystoupit a poté, co zjistili, že jde o šíity, všechny postříleli. Několik lidí bylo při útoku těžce zraněno a museli být ošetřeni v nemocnici.

Pět osob bylo zabito a deset zraněno při akci sebevražedného atentátníka, který se dopoledne odpálil před jednou z restaurací poblíž takzvané Zelené zóny v centru Bagdádu. V Zelené zóně sídlí americká a britská ambasáda a nacházejí se v ní také irácké vládní budovy.

Později explodovala nálož v automobilu v centrální čtvrti Karada. O život přišli tři lidé, sedm utrpělo zranění.

Ve čtvrti Mansúr na západě metropole ozbrojenci zaútočili na kanceláře jedné z iráckých firem a postříleli osm jejích zaměstnanců. Jeden byl zraněn, uvedla policie.

Ráno byl také v Bagdádu unesen irácký diplomat Visám Abdalláh Avádí, který působí jako irácký konzul v íránském městě Kermánšáh. Když jel ráno na ministerstvo zahraničí, zablokovali jeho automobil v šíitské čtvrti Amíl tři vozy a diplomata unesli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám