Hlavní obsah

Rada bezpečnosti stále neví, jak postupovat vůči KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testy sedmi raket, které Severní Korea provedla minulý týden, rozpoltily Radu bezpečnosti OSN. Stálí členové se ani v pondělí večer nedohodli, jak mají vůči KLDR postupovat. Čína přišla s vlastním návrhem, který testy odsuzuje, nicméně odmítá sankce, jež vůči KLDR navrhlo zavést Japonsko. Návrh Číny už odmítla Velká Británie.

Článek

Čína v pondělí odmítla japonský návrh rezoluce, která usiluje uvalit na KLDR prostřednictvím Rady bezpečnosti sankce. Narozdíl od Ruska, které se sankcemi vůči KLDR také nesouhlasí, pohrozila případným vetováním dokumentu. "Pokud bude návrh schválen, rozpory mezi mezinárodním společenstvím a KLDR se ještě prohloubí a zhorší se mezinárodní napětí," uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

Přijetí rezoluce by pro Severní Koreu znamenalo zákaz obchodování se zbraněmi hromadného ničení či s materiály a technologiemi použitelnými pro jejich výrobu. Čína žádá, aby místo odhlasování rezoluce bylo v radě přijato prohlášení, které by se neslo v duchu japonského návrhu. Čínská varianta je téměř totožná se zněním japonské rezoluce, která by měla zakázat severokorejský dovoz a vývoz raketových technologií.

Čína: Dokument, ne rezoluce

Rozdíl je ale v pojetí dokumentu. Zatímco rezoluce je právně vymahatelná, prohlášení má daleko menší váhu, navzdory tomu, že Čína v něm státy vyzývá, aby KLDR neposkytovaly jakýkoliv materiál, jež by mohl být využit při vývoji raketových technologií. Iniciativu Pekingu už odmítla Velká Británie. Britský vyslanec při OSN Emyr Jones Parry řekl, že "prohlášení ve skutečnosti nic neznamená". Americký vyslanec při OSN John Bolton, ale namítl, že čínská snaha je "zřejmě efektivní".

Japonsko mělo původně v úmyslu předložit v RB OSN návrh rezoluce již v pondělí. Podle japonského premiéra Džuničira Koizumiho a šéfky americké diplomacie Condoleezzy Riceové se však Washington a Tokio rozhodly, že poskytnou více času Číně, aby se pokusila situaci vyřešit diplomatickou cestou. Koizumi v úterý prohlásil, že na japonské snaze vyvolat v brzké době hlasování se nic nezměnilo.

Dodal, že Tokio by si přálo, aby se rada k návrhu rezoluce vyjádřila ještě před summitem G8 v Petrohradu, který se uskuteční od 15. do 17. července. Japonci i na něm budou požadovat, aby v závěrečném prohlášení byla KLDR tvrdě kritizována. Japonský návrh podporují i Spojené státy, Francie a Velká Británie.

Znepokojená Jižní Korea

Severní Korea provedla minulý týden zkoušku sedmi raket, z toho jedné dlouhého doletu. [celý článek] Obávaná střela Tepodong-2, která je údajně schopná zasáhnout i americké území, ale selhala a dopadla stejně jako ostatní do severní části Japonského moře. Tokio dalo ostře najevo, že se cítí severokorejskou aktivitou nejvíce ohroženo. Jižní Korea si však v úterý neodpustila novou kritiku Japonska za jeho tvrdou reakci na raketové zkoušky.

Jihokorejská prezidentská kancelář obvinila Tokio z přilévání oleje do ohně a z využívání severokorejské provokace k posílení vlastních vojenských kapacit. Japonské úvahy o preventivním úderu proti KLDR označila za znepokojující vývoj a důkaz o expanzionistických plánech.

Reklama

Související články

USA a Japonsko se bojí raket Severní Koreje

Pokud Severní Korea dnes zkušebně odpálí již připravenou mezikontinentální balistickou raketu, požádají Spojené státy a Japonsko o okamžité svolání Rady...

Severní Korea odpálila na zkoušku šest raket

Severní Korea v úterý v noci zkušebně odpálila šest raket. Jedna z nich byla dlouhého doletu typu Tepodong-2. Ta by mohla teoreticky zasáhnout území Spojených...

Výběr článků

Načítám