Hlavní obsah

Po výbuchu plynu se v New Yorku zřítil dům

ČTK, BBC, Novinky, CBS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Na východě newyorského Manhattanu se v pondělí ráno zřítila třípatrová budova. Silný výbuch v ní zažehl požár. Explodoval zřejmě plyn. Tragédie si zatím vyžádala tři raněné. Na místě zasahují hasiči i záchranáři. Podle svědků v domě, kde sídlily ordinace lékařů a salón krásy, byli v době exploze přítomni lidé.

Článek

Mluvčí hasičů Jim Long uvedl, že tým záchranářů se dále pokouší z trosek zachránit zavalené osoby. Televize přinesla záběry, jak jednoho raněného odnášejí na nosítkách. Zatím byli do nemocnice převezeni tři lidé včetně hasiče, jenž si při zásahu poranil záda a krk.

"Vypadá to na výbuch plynu," prohlásil na základě prvních poznatků představitel newyorských požárníků Nicholas Scoppetta. Někteří očití svědci popsali, že těsně před výbuchem z domu vyběhli dva lidé, kteří upozorňovali na silný zápach plynu.

Jiní svědkové však usoudili, že nemohlo jít jen o výbuch plynu. "Viděl jsem dům padat a slyšel jsem velmi silnou explozi. Nejsem odborník, ale věřím, že to nebyl výbuch plynu," řekl Theodore Milonas.

Podle moderátora Larryho Kinga, který bydlí v blízkém hotelu, exploze připomínala výbuch letecké pumy a roztřásla zemi. "Nikdy jsem neslyšel takový zvuk," uvedl Larry King pro CNN.

"Podle dosud získaných informací zde není spojitost s terorismem," řekl mluvčí Bílého domu Tony Snow. Po atentátech z 11. září mají Newyorčané strach z explozí.   

Dům stál v 62. ulici mezi Park Avenue a Madison Avenue. Zřítil se kolem deváté hodiny místního času (15 hodin SELČ). Z trosek stoupal k nebi hustý černý dým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám