Hlavní obsah

Rusové zabili čečenského vůdce Šamila Basajeva

Novinky, ČTK, BBC, Novinky, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Polní velitel čečenských separatistů Šamil Basajev, obviňovaný z řady teroristických útoků, byl v noci zabit v Ingušsku. Oznámil to v pondělí šéf ruské Federální bezpečnostní služby Nikolaj Patrušev.

Článek

"Dnes v noci v Ingušsku byla podniknuta speciální operace. Jejím výsledkem bylo zabití Šamila Basajeva a řady dalších banditů, kteří připravovali teroristické akce v Ingušsku," sdělil Patrušev a dodal, že k úspěchu akce přispěla možnost služby operovat za hranicemi. Podle něj teroristé plánovali spáchat atentát  na chystaném summitu G8 v Petrohradu.

"Je to zasloužený trest banditům za naše děti v Beslanu, Buďonnovsku a za všechny teroristické útoky, které spáchali," řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Chybí podrobnosti o akci, spekuluje se o náhodě

Zatím nejsou známé podrobnosti o akci. Spekuluje se dokonce, že Basajev mohl zahynout náhodou. Zřejmě zemřel při výbuchu nákladního automobilu Kamaz plného trhavin a munice u ingušské obce Ekaževo. První informace o explozi ale nezmiňovali, že se jednalo o akci tajných služeb. Teroristé, mezi nimiž byl údajně i pobočník polního velitele Doku Umarova, prý neopatrně překládali výbušniny z nákladního auta do několika osobních vozů. Podle ruské televize NTV munice vybuchovala ještě nejméně dvě hodiny.

Vicepremiér proruské čečenské vlády Bašir Aušev po setkání Patruševa s Putinem prohlásil, že mezi teroristy roztrhanými výbuchem byl "na sto procent" i Basajev. Jeho totožnost ale musí ještě potvrdit genetická expertíza, kterou žádá ruský generální prokurátor Jurij Čajka. Mluvčí čečenských separatistů Achmat Zakajev v Londýně Basajevovu smrt nepotvrdil. "I kdyby to byla pravda, nebude to mít vliv na vývoj v Čečensku a na severním Kavkaze jako takovém," řekl Echu Moskvy.

Basajev byl nejhledanějším Čečencem, protože podnikl řadu teroristických útoků. Mezi jiným se také přihlásil k útoku na školu v Beslanu, kde před dvěma lety v září zahynulo 330 dětí, i ke dvěma atentátům na letadla, při nichž v témže roce zemřelo přes sto osob. [celá zpráva]

Kvůli množství nevhodných příspěvků byla diskuse zrušena. Všem slušným čtenářům se omlouváme.

KDO BYL ŠAMIL BASAJEV?

Basajev původně studoval na Moskevském zemědělském institutu. Po jednostranném vyhlášení nezávislosti Čečenska v roce 1991 se vrátil domů a byl jedním z kandidátů na čečenského prezidenta.

Opravdovým fanatikem se prý stal až v roce 1995, kdy ztratil při bombardování rodného městečka Věděna manželku, děti a další příslušníky rodiny (celkem jedenáct).

Po vypuknutí války bojoval na straně prezidenta Džochara Dudajeva a byl i velitelem jeho osobní ochranky. V roce 1995 stál za přepadem města Buďonnovsk a zajetím 1000 rukojmích.

V roce 2002 se objevily zprávy o Basajevově smrti, které se však nepotvrdily. Při ústupu z Grozného v února 2000 byl zraněn a přišel o nohu.

ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám