Hlavní obsah

Počet obětí nedělní havárie airbusu vzrostl na 131

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRKUTSK

Počet obětí nedělní sibiřské havárie ruského letadla se zvýšil na 131. Záchranáři z vyhořelého vraku airbusu letecké spoečnosti S7 vyprostili těla dalších devíti cestujících.

Článek

Celkem 55 zraněných pasažérů je stále v irkutských nemocnicích především s popáleninami, poškozením dýchacího systému a zlomeninami, 17 nepotřebovalo pomoc a bylo už propuštěno domů.

Podle dosavadních zpráv cestovalo letadlem 12 cizinců, sedm z nich nehodu přežilo. Ruské ministerstvo zahraničí ale dnes upozornilo, že počet cizích státních příslušníků se může zvýšit, u tří obětí zatím nebyla zjištěna národnost. Ve zveřejněném seznamu pasažérů nejsou žádná česky znějící jména.

Do Irkutsku v noci na dnešek přiletěli z Moskvy příbuzní pasažérů z havarovaného letadla, aby úřadům pomohli s identifikací obětí, případně navštívili své blízké v nemocnicích. Podle televize NTV na zvláštní spoje z Moskvy čekaly na letišti autobusy, které rodinné příslušníky rozvezly do vyhrazených hotelů.

Letounu selhaly brzdy

Naopak do ruského hlavního města odcestovaly černé skříňky se záznamem posledních chvil letu 778 z moskevského letiště Domodědovo. Informace v nich obsažené mají pomoci vysvětlit, proč zkušení piloti Sergej Šivanov a Vladimir Černych nedokázali po dobře provedeném přistání letadlo zastavit. [celá zpráva]

Hlavní verzí vyšetřovatelů, jimž pomáhají i odborníci výrobce airbusů, je selhání některého z brzdných systémů, případně nešťastná kombinace několika závad.

V podstatě je vyloučena možnost teroristického útoku a zdroje ruských médií poznamenávají, že nepravděpodobná je i lidská chyba, protože piloti by nejspíš nezapomněli po přistání letadlo zabrzdit. Svou roli možná sehrálo i deštivé počasí a také irkutské letiště, na jehož nevyhovující stav už odborníci upozorňují dlouho.

Ruskou veřejnost dnes ráno znervóznila zpráva, že další letoun A-310 letecké společnosti S7 s 243 pasažéry na palubě musel v noci nouzově přistát v Simferopolu na Krymu. Posádka letadla na lince z Turecka do Moskvy zjistila podle agentury Ria Novosti technickou závadu a raději přistála. Pro cestující byl vyslán náhradní stroj. Airbus, jehož přístroje signalizovaly úbytek oleje v systému, prochází technickou kontrolou.

Havárie letadel na území bývalého SSSR za posledních pět let

  • 25. října 2000 - Ruský vojenský letoun Il-18 havaroval poblíž Batumi v gruzínské Adžárii. V letadle zahynulo 86 lidí.
  • 3. července 2001 - Ruské letadlo TU-154 aerolinek Vladivostokavia se zřítilo u sibiřského města Irkutsku; zahynulo všech 145 osob na palubě.
  • 4. října 2001 - Letadlo Tu-154, na jehož palubě bylo 78 osob, se na trase z Tel Avivu do Novorossijsku zřítilo do Černého moře. Letadlo bylo omylem sestřeleno cvičnou raketou při ukrajinském vojenském cvičení.
  • 27. července 2002 - Neštěstí při letecké přehlídce v ukrajinském Lvově, kdy se mezi tisíce diváků zřítil letoun Su-27, nepřežilo 78 z nich, což je nejhorší katastrofa provázející letecké přehlídky. Oba piloti se katapultovali a nehodu přežili.
  • 24. srpna 2004 - Prakticky souběžně se zřítila dvě ruská dopravní letadla TU-134 a TU-154, která v rozmezí 40 minut startovala z letiště Domodědovo v Moskvě. Bombový útok čečenských povstalců si vyžádal dohromady 90 obětí.
  • 3. května 2006 - Airbus A-320 arménských aerolinií Armavia se 113 osobami na palubě se zřítil za špatného počasí do Černého moře krátce před přistáním v Adleru u Soči; nikdo nepřežil.
  • 9. července 2006 - V ruském Irkutsku havarovalo letadlo ruské společnosti S7 Airbus A-310 se dvěma stovkami lidí na palubě. Se zraněními neštěstí přežilo 54 osob, všichni ostatní asi zahynuli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám