Hlavní obsah

Robert Fico: Nejsme političtí sebevrazi

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský premiér Robert Fico hovořil s Právem o programu nové slovenské koalice i o svém vztahu k Jiřímu Paroubkovi a o kritice ze strany evropských poslanců.

Článek

Stojíte v čele vlády, v níž poprvé od vzniku Slovenské republiky hraje dominantní roli levice. V čem bude vaše vláda jiná než dosavadní slovenské kabinety a nakolik se vám v koalici se dvěma pravicovými stranami podaří prosadit váš program?

Program vlády bude jasně sociálnědemokratický. Po rozhovorech s našimi koaličními partnery to mohu jednoznačně potvrdit. Je zřejmé, že také oni jednoznačně podporují myšlenku, že nová vláda by měla věnovat podstatně více pozornosti sociálním otázkám a snižování životní úrovně, k níž došlo za poslední období. Vláda bude mít také druhý rozměr, a to evropský. Jsme připraveni maximálně plnit všechny závazky Slovenska k mezinárodním institucím a k úmluvám, k nimž je naše země vázána.

V nové vládě se bude v mimořádné míře projevovat princip solidarity, který předchozímu pravicovému kabinetu chyběl. Při prvních úvahách o programovém prohlášení vlády princip solidarity doslova visí nad každým tématem. Bude určovat charakter našich závazků na příští čtyři roky. Naše vláda, která za měsíc předstoupí před parlament s programovým prohlášením, bude vládou sociálnědemokratickou.

Zahraničí vás však kritizuje za to, že jste vstoupil do koalice s nacionalisty Jána Sloty. Jak udržíte na uzdě tohoto politika, který sice není členem vlády, ale jeho prohlášení, například na adresu maďarské menšiny, jsou mírně řečeno kontroverzní?

Mezi slovy a skutky je potřeba dělat principiální rozdíl. Chci zaručit, že pod mým vedením vláda neučiní žádný skutek, žádný krok, který by byl v rozporu s tím, co jsem zdůraznil v první otázce. Na straně druhé však každý politik je do určité míry svérázný a každý má svůj slovník, svůj způsob oslovování voliče. Co se týká citlivého tématu postavení národnostních menšin, mohu garantovat, že na dosaženém statu quo se nebude absolutně nic měnit.

Řeknu to zcela upřímně: my nejsme političtí sebevrazi. My víme, co je evropské, co je normální a co je standardní. Vybrali jsme si partnery a já chci naše partnery respektovat. Musím také respektovat, že jsou to strany, které mají své vlastní politické programy a své vlastní pohledy, ale věci, které nejsou evropské, nebudeme respektovat. To vědí jasně i naši koaliční partneři.

Jak jste přijal ostrou kritiku od vašich partnerů ze socialistické frakce Evropského parlamentu?

Nechci tuto záležitost hlouběji rozebírat, protože je to jednoduše problém pohledu na realitu v zemi. Pokud máte plat kolem 150 tisíc korun, tak se do vašeho popředí dostávají jiná témata, než když žijete z osmitisícového platu. V tom druhém případě je pro vás důležitá otázka elementárního přežití.

My jsme si museli odpovědět na otázku, kdo a jaká vláda se dokáže věnovat lidem s nízkými a průměrnými příjmy. Došli jsme k závěru, že vláda, kterou jsme vytvořili, vytváří nejlepší předpoklady pro vážné zásahy do systému a na pomoc těmto lidem. Diskuse, která vznikla ve skupině socialistů v Evropském parlamentu, je právě o tomto. Prostě vnímají slovenskou realitu přes to, co vidí a slyší v zahraničních médiích. Kdyby zde měli žít z osmitisícového platu, určitě by změnili své priority.

Možná očekávají, že slovenská sociální demokracie bude jednat zkratkovitě na základě jejich návrhu na pozastavení činnosti strany Smer - sociální demokracie v této frakci. Já jsem jim to řekl ve Štrasburku: "Dámy a pánové, možná od nás očekáváte zkratkovité jednání. Chci upozornit, že tato vláda bude sociálnědemokratická, bude plnit všechny závazky, bude se chovat slušně k menšinám a dělejte si s tímto faktem, co chcete. Do žádných zkratkovitých rozhodnutí nepůjdeme."

Jak hodnotíte v této souvislosti postoj českého premiéra Jiřího Paroubka?

Pan Paroubek velmi dobře rozumí slovenské realitě. Jeho postoj velmi oceňuji. Je to proto, že věci rozumí. Nechci nikoho znevažovat, pokud jde o poslance Evropského parlamentu, ale když někdo vydělává statisíce korun, je pro něho spolek homosexuálů důležitější než to, zda má někdo co jíst, nebo někdo má práci, nebo někdo má na jízdenku na autobus.

Český premiér ví, o co nám jde. Obávám se, že europoslanci nemají ani zdání o tom, co se děje v některých částech Slovenska. Já to však respektuji.

Platí stále, že vaše první zahraniční cesta povede do Prahy? Využijete situaci, kdy je ještě premiér Paroubek ve funkci?

Byl bych velmi rád, kdybych se mohl obejmout s Jirkou Paroubkem. Velmi si rozumíme a snad mohu říct, že jsme dobří přátelé. Dnes je pro nás absolutní prioritou postavení dobrého programového prohlášení vlády, ale nemohu vyloučit, že se v krátkém čase s panem Paroubkem sejdeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám