Hlavní obsah

Severokorejská raketa mířila na Havaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO/SOUL/WASHINGTON

Severokorejská raketa dlouhého doletu Tepodong 2, odpálená ve středu, mířila na Havaj. Napsal to v pátek japonský list Sankei šimbun s odvoláním na japonské a americké vojenské experty. Kvůli testu sedmi střel přerušila Jižní Korea vojenský dialog se KLDR. Do Číny dorazil americký vyjednavač Christopher Hill, který se chce radit o společné důrazné reakci na test raket.

Článek

Japonští a američtí vojenští odborníci po analýze dráhy balistické dráhy rakety Tepodong 2 dospěli k závěru, že střela mířila na Havaj.  Odborníci dospěli k tomuto závěru po analýze informací o letu střel. Část informací získali z letounu pro radioelektronický boj typu RC - 135 S, který je vybaven pozorovacím zařízením schopným monitorovat balistické rakety v oblasti.

Zatím není jasné, proč raketa mířila na Havaj vzdálenou 7000 kilometrů, kde leží hlavní stan americké tichomořské floty a která se stala v roce 1941 cílem útoku Japonska. Severní Korea se možná chtěla vyhnout tomu, aby zasáhla pevninu, jak by tomu mohlo být v případě, že by střela mířila na Aljašku. Raketa ovšem několik desítek sekund po odpálení selhala a zřítila se do moře.

USA vyzývají k důrazné reakci

Test sedmi střel pobouřil světové společenství, zejména USA, Japonsko a také Jižní Koreu. Americký prezident George  Bush ještě ve čtvrtek vyzval mezinárodní společenství, aby "hovořilo jednohlasně" . Severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi vzkázal: "Je pro vás lepší cesta jít dopředu, než se izolovat."

Americký vyjednavač Christopher Hill proto v pátek přiletěl na návštěvu Pekingu, aby jednal o společné reakci na test. Čína se totiž staví proti americkému a japonskému plánu sankcí proti KLDR a chce příští týden zintenzívnit jednání a vyslat svého vyjednavače do Pchjongjangu. Země se ale také postavila proti testu raket.

Test raket "rozčaroval" i ruského prezidenta Vladimira Putina, i on ale upřednostňuje jednání a tlačí na obnovení šestistranných rozhovorů.

Hill po jednání s čínským ministrem zahraničí a svým čínským protějškem, který se také účastnil šestistranných rozhovorů o kontroverzním severokorejském jaderném programu, odcestuje ještě v pátek do Soulu.

Jižní Korea odmítá sankce, přestože Soul v pátek zamítl pondělní návrh KLDR připravit jednání na úrovni generálů.  "Rozhodli jsme se kvůli vystřelení raket schůzku odložit," uvedl jihokorejský ministr obrany: "Soudíme, že nynější čas není vhodný pro taková jednání." Soul pozastavil i zasílání humanitární pomoci. V zemi se  konají protestní demonstrace a pálí se portréty severokorejského vůdce.

KLDR obhajuje testy

KLDR tvrdí, že má na testy raket plné právo. Pchjongjang ve čtvrtek upozornil, že bude v testech raket pokračovat a že může podniknout i ostřejší akce, pokud Rada bezpečnosti OSN přijme sankce proti němu, jak to žádá Japonsko a USA.

Severní Korea požádala v pátek Japonsko, aby zrušilo sankce, které zavedlo po severokorejských raketových zkouškách. "Japonsko převedlo svou kritiku vůči nám v činy, a to nás může donutit k silnější fyzické odpovědi. K jaké, to nechávám na vaší fantazii," řekl severokorejský představitel Song Il-ho. Tokio na půl roku přerušilo jediný námořní spoj mezi oběma zeměmi.

Reklama

Související články

Severní Korea odpálila na zkoušku šest raket

Severní Korea v úterý v noci zkušebně odpálila šest raket. Jedna z nich byla dlouhého doletu typu Tepodong-2. Ta by mohla teoreticky zasáhnout území Spojených...

Výběr článků

Načítám