Hlavní obsah

Paroubek se postavil za Fica ve sporu s evropskými socialisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda české sociální demokracie Jiří Paroubek ve čtvrtek večer kritizoval Evropskou socialistickou stranu (ESS), která v posledních dnech řeší spojení slovenské sociální demokracie - strany Směr s nacionalistickou stranou SNS Jána Sloty. Paroubek řekl, že by socialistická frakce Evropkého parlamentu měla počkat až na programové prohlášení.

Článek

"Osobně očekávám, že v programovém prohlášení nové slovenské vlády budou naprosto převládat prvky a myšlenky programu slovenské strany Směr," řekl Paroubek. Podle něj může ESS protestovat až poté.

Směru hrozí, že jej ESS ze své frakce vyloučí právě proto, že se spojil se stranou, která je mnohými považována za extrémistickou. Její předseda Slota i ve chvíli, kdy se vědělo, že SNS bude ve vládě, opět označil Maďary za vrahy a lumpy. Neustále také útočí na homosexuály a Romy. SNS bude ve vládě mít například resort školství. Fico přitom paradoxně slíbil, že pro menšiny zachová staus quo.

Předseda Směru musel už ve středu ESS vysvětlovat, proč se s Ficem spojil, když mohl vzít do vlády například právě Stranu maďarské koalice. Evropskou frakci svými argumenty nepřesvědčil.

Paroubek za Ficem stojí a chce napsat dopis předsedovi ESS Poulu Nyrupu Rasmussenovi.

Reklama

Související články

Slovenské strany podepsaly koaliční smlouvu

Dva týdny trvalo Slovensku ustavit koaliční vládu, která má v parlamentu většinovou podporu. Předsedové stran Směr - sociální demokracie Robert Fico, Slovenské...

Výběr článků

Načítám