Hlavní obsah

Atentátník na londýnské metro promluvil ze záznamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Katarská televize al-Džazíra odvysílala ve čtvrtek nahrávku Ajmána Zavahrího, druhého nejvyššího představitele teroristické organizace al-Kajdá. Do éteru pustila také poslední prohlášení jednoho ze sebevrahů, kteří 7. července 2005 zaútočili na londýnské metro.

Článek

"To, co jste zažili, je jen začátek," říká na nahrávce Shehzad Tanweer, dvaadvacetiletý mladík, který ve vagónu londýnského metra zabil sám sebe a šest dalších lidí.

V září loňského roku odvysílala al-Džazíra videonahrávku dalšího ze čtyř sebevražedných útočníků z Londýna. Třicetiletý Mohammed Sidique Khan na ní tvrdil, že za útoky může britská veřejnost, protože podporuje západní vlády, které "nepřetržitě páchají zvěrstva proti islámskému světu".

Zavahrí na nahrávce oceňuje Tanweera, který podle jeho slov studoval na vysoké škole tělesnou výchovu a miloval box. "I když pocházel z dobře situované rodiny, na jeho stylu oblékání a vzhledu to nebylo vidět."

K útokům, při kterých před rokem v Londýně zahynulo 56 lidí a na 700 dalších bylo zraněno, se přihlásila teroristická síť al-Kajdá. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám